lördag 13 augusti 2011

Smörgåstårta med pepparrot och rökt lax

Smörgåstårtan passade jag på att göra kvällen före vi skulle tillbringa en heldag på Naturhistoriska muséet. Efter en heldag med mycket intryck och många promenader mellan våningar och montrar, kan man bli rejält både trött och hungrig. Det gäller inte bara för mig och Anders...

Men finessen med smörgåstårtor är ju just det, arbetsinsatsen har satts in ganska långt i förväg, vid själva serveringsögonblicket går det undan.

Smörgåstårta med pepparrot och lax
400 g kavring, mixas samman med
100 g smör

6 gelantinblad
2 dl varmt vatten
5 dl keso
5 dl kesella
1 msk finriven pepparrot
salt och peppar efter smak
1 liten rödlök, finhackad

Garnering
2 pkt färdigskurna rökta laxskivor
100 g röd kaviar
sallad

Pressa ut kavring- och smörmixet på botten i en form, gärna en med löstagbar kant för snyggare servering. Lägg gelntinbladen i kallvatten i 10 minuter. Rör sedan ner dem i detvarma vattnet och rör om tills de har smält. Mixa samman alla ingredienserna utom rödlöken till fyllningen. Rör ner rödlöken på slutet.
Häll fyllningen i formen och låt stelna i kylen i 5-6 timmar. Garnera med lax och andra tillbehör.

4 kommentarer:

  1. Förbenat gott är det med smörgåstårta. Det kan man ju sakna så här i GI-perioden... Men med ett grovt bröd med hela korn i borde det ju funka, annars kan man ju fuska en lördagskväll!

    SvaraRadera
  2. Gott! Gjorde mitt livs första smörgåstårta i helgen, faktiskt! Vi har firat Arvid, 3 år i dagarna tre. En med skaldjur och rökt lax och den andra med leverpastej och skinka (den gjorde maken).
    kram P

    SvaraRadera
  3. Hej,
    Receptet verkar helt underbart och jag undrar om det är ok att vi lägger upp det på receptsidan http://www.smörgåstårta.net/ som ingår i receptnätverket http://www.hemmagjord.nu/ och får använda din bild på smörgåstårtan? I gengäld hänvisar vi till din blogg med länk! Är det ok?
    Mvh, Josefine

    SvaraRadera
  4. Hej Josefine!
    Vad glada vi blev över att du gillar vår smörgåstårta - självfallet får ni ha med den!!!

    Vänligen,
    Lena och Anders

    SvaraRadera