måndag 5 september 2011

Middag hos bror/farbror och flickvän

Min bror P och hans flickvän A fick introducera den nya årstid som stod för dörren efter en lång sommar. Höstmiddag hemma hos dem den sista fredagen i augusti. Visst är det skönt om man är bortbjuden/bjuder hem på en fredag? Det bli en bra inledning på helgen och dessutom känns helgen så mycket längre.Middagen inleddes med en helt underbar trattkantarellsoppa som vi alla lovprisade. Verkligen god!
Trattkantarellsoppa
200 g trattkantareller
50 g gula kantareller
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
3 msk vetemjöl
4 dl hönsbuljong
4 dl kalvuljong
1,5 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
1 msk svartvinbärsgelé
En liten skvätt sherry
Salt
Svartpeppar

Ansa kantarellerna. Grovhacka trattkantarellerna. Hacka lök och vitlök. Fräs löken och vitlöken i smöret. Tillsätt trattkantarellerna och låt dem fräsa med.
Strö över mjöl och rör om. Späd med buljong och koka upp under omrörning. Tillsätt grädden och låt puttra i 20-30 minuter.
Mixa soppan slät. Tillsätt creme fraiche och koka upp. Smaksätt med gelé, salt, peppar och sherry. Mixa eventuellt en gång till.
Stek de gula kantarellerna och fördela dem i djupa tallrikar. Häll soppa över. Servera.

Till varmrätt blev det en välsmakande gulasch. Mycket god den också. Jag är allmänt svag för gulaschrätter. Vad vi drack? Ja, det var tre röda viner som vi skulle försöka pricka in land, druva och prisklass på. Det var inga konstiga druvor eller okända vinländer, men mina gissningar hamnade ändå långt ut i tassemarken. Jag säkerställde sistaplatsen på ett tidigt stadium. Nåja. Det var goda viner och de passade bra till maten.
Rua Pinot Noir 2009, Central Otago, Nya Zeeland, nr 6265, 159 kr.
Lena och jag tyckte inte att det här vinet var så gott, men P uppskattade det verkligen. Vi ska köpa det själva och dricka det en gång till. Nya Zeeland är ju omtalat duktiga på just den här druvan. Jordgubbar och rostad ton av kaffe.
Peter Lehmann The Barossa Shiraz 2008, Australien, nr 16381, 119 kr.
Australisk shiraz brukar ju vara hyfsat lätt att känna igen, men här gjorde gummitonen i kombination med kaffe och choklad att min gissning hamnade i Sydafrika. Hmmm.
Gott och välsmakande.
Trio Merlot Shiraz Cabernet Sauvignon 2009, Chile, nr 6556, 84 kr.
Kvällens mest prisvärda vin, om ni frågar mig. Den tydliga vaniljtonen förde mina tankar till Spanien - men icke! Bär, rostade fat och vanilj, som sagt. Känns välbalanserat för prislappen.

A:s sextonåriga son J var inte hemma, men hans rum var nmycket spännande tyckte en viss femåring och hans treåriga syster. De tillbringade mycket tid där men såg till att inte missa efterrätten - glass med bär.


P och A får gärna vara de som inledder hösten även kommande höstar med liknande höstmiddagar!

1 kommentar:

  1. Kan inte mer än hålla med er om att helgen känns så mycket längre när man är bortbjuden på fredagen. Precis som att den känns kortare när man är bortbjuden på söndagen...
    Gott med soppa, absolut höst!

    SvaraRadera