söndag 11 september 2011

Postgårdsromantikerns vintips nr 28


Elderton cabernet sauvignon, 2001 från Barossa i Södra Australien.

Vi köpte det på systembolaget 2004. Idag hittar vi inget vin från Elderton i deras sortiment, men skulle det komma åter - tveka inte utan köp en flaska. Anders hade skrivit 400 kronor på flaskan då det begav sig. Detta kan ju låta dyrt, men faktiskt, ibland kan det vara värt att dricka något såååååå gott!

Anders gissade först på att vinet kom från den gamla världen, men då man väl visst om ursprungslandet kunde fruktighet förnimmas i doften. Smaken drog en smula åt mynta, vilket också är karakteristiskt för landet. Men visst kunde vi känna svarta vinbär, när vi väl visste vad vi skulle leta efter (cabernet sauvignons signum). Drycken gled ner som sammet i strupen. Passade lika bra till maten (rostbiff och varm potatissallad) som att sippa på efteråt. På baksidan av flaskan kan vi läsa att vinet utvecklades i fransk ek under 2-3 år innan det hälldes upp på flaska. Vi tyckte att det kändes, att eken hade verkat.

Elderton Wines är en liten familjeägd vingård, som ligger i hjärtat av Australiens Barossa Valley och producerar idag några av Australiens mest uppskattade Shiraz och Cabernet Sauvignon. Den andra generationen av familjen Ashmead, bröderna Cameron och Allister driver vingården idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar