tisdag 6 september 2011

Strutsfilé med potatisgratin och chévrekräm - moster E. på besök

Dagis hade stängt, utvecklingsdag för personalen, varför jag och barnen planerat en dag hemmavid. Moster E. hade också semester för att komma på besök. Nå moster E.s semesterdag börjar betydligt senare än våran. För att inte behöva tillbringa halva dagen med ett "När kommer moster E.? "ringandes i öronen, passade vi på att besöka en friidrottsarena på morgonkvisten. Arvid rusade runt på de 400 metrarna som om han aldrig gjort något annat - jag är glad att jag inte utmanade honom, segern hade varit allt annat än självklar. Och att bli besegrad av en femåring känns väl sisådär om jag ska vara ärlig. Även om det är ens son. På väg hem, passade vi på att plocka på oss saftiga päron från ett jätteträd som borde ha stått på någons tomt, någon gång i forntiden.

Moster E. kom med presenter. Gult och lila nagellack till en lyrisk Sigrid som ville testa gåvorna omedelbart.
Det är väldigt skönt att bara vara under en hel dag. Dag övergick till kväll och struts stod på menyn!!!
Strutsfilé med potatisgratin och chèvrekräm
800 gr strutsfilé
Salt och peppar
Klappa in salt och peppar i filéerna. Bryn filéerna i grillpanna innertemperaturen ska landa på 67° C. Potatisgratin
1 kg potatis, skivade i tunna skivor
2 gula lökar, finskurna
8 dl matlagningsgrädde
3 tsk salt
2 krm malen svartpeppar
2 pressade vitlöksklyftor
3 dl riven ost
Häll vispgrädde, salt, peppar och ev. vitlök i en stor kastrull. Lägg i potatis och lök. Tryck ner potatisen så den hamnar under ytan. Låt koka upp, sänk plattan och koka på svag värme ca 3-5 minuter. Späd ev. med mjölk beroende på mängden och tjockleken på vätskan och efter tycke och smak. Hur mycket mjölk man behöver späda med beror på hur vattnig den potatissort man använder är. När potatisen kokar upp avger olika sorters potatis olika mängd vatten. Efter 3-5 min häller Du allt i en ugnsform. Strö över riven ost.
Ställ in i mitten av ugnen i 225°C i 20 minuter tills potatisgratängen fått fin färg.
Chévrekräm
2 hg chèvre
3 vitlöksklyftor
3 dl matlagningsgrädde
2 msk olivolja
Rosta vitlöken med olivoljan i en stekpanna, eller i ugn tills den blivit mjuk. Blanda alla ingredienser i en bunke och mixa med en mixer-stav till en slät smet. Smaka av med salt och peppar. Dagens plockade päron kom väl till pass inför efterrätten.
Ingefärspäron
4 st päron
1/2 st citron, saften ifrån
1/2 tsk ingefära
2 dl socker
2 dl vatten
Koka upp vattnet i en kastrull. Tillsätt sockret, ingefäran och citronsaften. Låt sjuda i 20 minuter. Skala päronen. Behåll kvisten. Smaka av lagen. Den ska ha kraftig ingefärssmak. Tillsätt päronen och låt dem sjuda sakta under lock i cirka 10 minuter. Servera med vaniljglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar