onsdag 21 september 2011

Veckans druva: Dolcetto

Druva för röda viner som kännetecknas av den låga syrahalten. Odlas framför allt i Piemonte i norra Italien. Viner på druvan är mjuka, runda och fruktiga. Ofta med en mandelton i doften. Lagring är inte aktuellt för dessa viner, utan de bör intas ganska direkt. Vinmakare som gör viner på nebbiolo, som lagras ett tag innan de släpps, har ofta dolcetto på sin vinlista. Man måste ju sälja något när man väntar på att de biffiga nebbiolovinerna är mogna nog att börja säljas.
Dolcetto, förresten? Borde inte det betyda söt eller något liknande? Jo, den lilla söta blir det i översättning. Den låga syran hos druvorna gör att vinet ofta känns lite sött.
Tanniner har druvan däremot gott om. Dolcetto är lite som barberas, som också odlas i Piemonte, motsats. Barbera har mycket syra och lite mindre tanniner. För dolcetto är det tvärtom. Men med kortare jäsning får man ner tanninhalten, vilket är önskvärt för de flesta som gör vin på denna druva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar