tisdag 18 oktober 2011

Höstmys; Oxfilé, potatispuré och hasselbackspotatis

Höstrusk och blåst kräver kraftig mat och rödvin värt namnet. Oxfilé och ett vin på druvan monastrell kanske kan vara något?
Oxfilé, potatis- och kålrotspuré och hasselbackspotatis
1 kg oxfilé
2 dl kantareller
0,5 tsk svartpeppar
2 msk smör att steka i
15 enbär
1 tsk salt
3 dl rött matlagningsvin
5 msk viltfond
4 msk lingon
Purén:
1 kg kålrot
1 kg potatis
2 dl matlagningsgrädde
2 msk smör
1 tsk salt
Hasselbackspotatis:
10 stora potatisar
2 msk smör
4 msk ströbrödFet
2 msk riven parmesanost
0,5 tsk salt

Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skiva den halvvägs ner, så undre halvan blir oskivad. Rulla potatisarna i smölt smör och placera dem i en ugnssöker form med den skivade sidan uppåt. Tillaga i ugnen i 20 minuter. Häll på mixen av ströbröd, ost och salt ovanpå. Tillaga i ytterligare 20 minuter.
Skala och skär poatis och kålrot i mindre bitar. Koka i 20 minuter. Häll bort vattnet. Tillsätt grädde, smör och salt. Grovhacka först med träslev. Kär därefter med elvisp, med de där kraftigare visparna.
Skär köttet i i mindre bitar. Peppra och stek i smöret i ett par minter i en stor panna. Tillsätt svamp, halverade enbär.Salta köttet i grytan och tillsätt vin och fond. Låt puttra utan lock i fem minuter. Rör ut lingonen i det hela.
Till bords!

Vinet vi drack har vi både druckit och skrivit om tidigare:Heretat de Cesilia Monastrell 2005, Spanien, nr 72402. Kraftigt, strävt, koncentrerat. Matkrävande vin som bjuder på blåbär, lingon och lite kakao i finishen. Mycket gott en höstkväll i oktober!

2 kommentarer: