torsdag 20 oktober 2011

Smörgåstårta och champagne

Förkylningstider och 75% av familjen är däckad - det är bara Lena som har klarat sig. Hur bär hon sig åt? Är det servettbrytningarna som håller förkylningsviruset borta?
De första dagarna präglas av en stillsam och behaglig lunk. Arvid och Sigrid leker med varandra och jag kan göra något åt mina högar med orättade kontrollskrivningar. Skönt!
Men så blir det fredag eftermiddag och en viss uttråkad ton kan noteras hos oss alla. Vi behöver ett projekt!
Smörgåstårta, kan det vara något? En stor till hela familjen och två små till Arvid och Sigrid, som de gör helt själva. Jodå, de är med på noterna.
Smörgåstårta
10 landgångsbröd
300 g rökt lax
5 hårdkokta ägg
Broccolikräm:
400 g broccolibuketter
400 g philadelphiaost
5 msk riven pepparrot
5 dl creme fraiche
1 tsk salt
0,5 tsk vitpeppar
Kaviarkräm:
5 dl creme fraiche
5 msk kaviar (Kalles)
3 msk majonnäs
1 kruka finhackad dill
1 kruka finhackad gräslök
Garnering:
300 g skalade räkor
200 g rökt lax
200 g rom (inte drycken dock)

Koka broccolibuketterna i vatten i ett par minuter. Låt vattnet rinna av. Kör philadelphiaost, broccoli, pepparrot och creme fraiche i en mixer. Salta och peppra.

Blanda kaviar, creme fraiche, majonnäs, gräslök och dill.

Lägg ut två bröd. Bred ut kaviarkräm, laxbitar och skivade ägg. Gör om tills bröd nummer nio och tio är pålagda. Bred då ut broccolikrämen på sidorna och ovansida. Garnera med räkor, rom och lax. Servera!

Till detta drack vi Pol Roger Brut Réserve, Champagne, Frankrike, nr 7549, 357 kr. Brödighet, kex och choklad. Just det som gör champagne så gott! Frisk smak med citrus och även nötter. Gott!


1 kommentar:

  1. Tråkigt med förklyningstider, då kan det väl passa riktigt bra med ett smarrig smörgåstårteprojekt! Och bubbel till, om inget annat så blir baskeluskerna gladare:)

    Hoppas ni mår bättre nu!

    SvaraRadera