torsdag 6 oktober 2011

Svärfars äppeldryck/äppelsaft/äppelmust

Anders kommer snart att ha ett inlägg om vår mysiga helg hos Svärfar/Farfar/Pappa och Y. Jag ville bara tränga mig före och beskriva deras fantastiska hemgjorda äppledryck. Långt mycket godare än vilken köpesvariant som helst. Själv levde jag i villfarelsen att man måste passera ett musteri med sina äpplen för att få till en äppeldryck. Jag hade fel.
Äppledryck/äpplesaft/äpplemust
ger ca 4-5 liter äppledricka/äpplesaft/äpplemust
4 - 5 kg äpplen, ca 8 liter rensad frukt i bitar
4 liter vatten
2 msk citronsyra
1 tsk natriumbensoat (Atamon fungerar också)
500 gram socker

Välj äpplen utan skador. Skölj dem och skiva dem. Lägg i en stor hink. Rör i vatten, citronsyra och natriumbensoat. Täck över och låt stå i kylen i ett upp till fyra dygn (är det svalt ute, fungerar utomhus lika bra). Äppeldrickan får mer smak och mörkare färg ju längre den står.Sila äppelsaften genom silduk. Låt gärna självrinna i en silställning. Mät upp saften så att du kan beräkna mängden socker. Tillsätt socker och rör tills det löst sig. Skumma ev. äppeldrickan och fyll äppeldrickan eller äppelsaften på rena flaskor samt förslut dem. Förvara flaskorna kallt och mörkt.
Äppeldrickan är hållbar i ca 2 månader.
Späd äppeldrickan eller äppelsaften med lika delar vatten eller efter smak.

4 kommentarer:

  1. Låter gott och enkelt, får provas nästa år!
    /Pernilla

    SvaraRadera
  2. 500 gram socker till en deciliter avrunnen saft låter väldigt sött.
    Kenth

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din kommentar. Receptet är justerat nu.

      Vänligen,
      Lena

      Radera