onsdag 5 oktober 2011

Veckans druva: Carmenère

En gång i tiden var carmenère en vanlig druva i Bordeaux. Idag för den en tynande tillvaro där och lämnar plats för de fem druvsorterna cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, malbec och petit verdot när röd Bordeaux ska framställas.
1994 upptäckte man i Chile att vissa odlingar med det man trodde var merlot i själva verket utgjordes av carmenère. Förmodligen importerad från Bordeaux under sent 1800-tal.
Druvan mognar senare än cabernet sauvignon, som i sin tur med Bordeauxmått mätt mognar sent. Druvan kan, om skördeuttag hålls nere, ge upphov till goda viner där cabernet sauvignons struktur blandas med merlots charm. Örtighet kan även noteras.
I norra Italien har man upptäckt att det finns odlingar med det man trodde var cabernet franc som i själva verket utgörs av carmenère.
Jag tycker lite synd om carmenère. Tänk att hela tiden bli tagen för att vara någon annan än den man egentligen är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar