onsdag 12 oktober 2011

Veckans druva: Syrah/shiraz

Men hallå! Är det två druvor den här veckan? Nej, det är en. Ett "problem" inom vinvärlden är att en druva kan ha olika namn beroende på var den odlas. Förenklat kan man säga att denna veckas druva heter syrah i Gamla världen och shiraz i Nya. Fast det är heller inte sant. På Nya Zeeland kan man köpa syrahviner. Så här då: Namnet säger mer vilken stil vinproducenten har anammat. Står det "syrah" på vinetiketten har man Rhônedalen i Frankrike som förebild. "Shiraz" antyder att man sneglat åt Australien till.
På tal om namn. Är det sant att druvan härstammar från staden Shiraz i det antika Persien? Nej, så är det inte. 1998 visade man att druvans båda föräldrar är dureza och mondeuse blanche, bördiga från södra Frankrike.
Druvan ger mörka, sträva, täta viner med mycket kraft. Björnbär, peppar och bränt gummi. Just bränt gummi tycker jag är extra tydligt i vinerna från Rhônedalen, där man för övrigt hittar de absolut bästa vinerna på druvan. I Australien ersätts lite av gummitonen av en ton av mint.
Gott, det också, men inte på samma nivå som i Rhône.
Övriga världen då? Nya Zeeland gör god syrah på mer franskt sätt än i Australien. I Kalifornien finns så kallade Rhône Rangers som har Rhôneviner som förebild då de gör sina viner.
Bästa syrahupplevelsen så här långt var när vi på vår första utlandsresa med barnen på ett hoellrum i Paris drack en flaska av Guigals Brune et Blonde. Ljuvligt gott - även i resvinglas av plast! Som tur var köpte vi med några flaskor hem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar