måndag 21 november 2011

Fiskgryta i Mälarhöjden

G. och jag lärde känna varandra under nationslivet i Uppsala. Sedan dess har vi både hunnit flytta till Stockholm, bilda familjer och flyttat till villor utanför staden. Deras två äldsta barn, D. och R. är med någon månad när i vardera riktningen jämngamla med Arvid och Sigrid. Yngstingen O. har vi inget att kontra med. Barnen fick ett eget bord i köket. De fick även specialmat - hamburgare. Jag tror att det skulle vara litet överflödigt att beskriva vad Arvid tyckte om det....
Vi hörde knappt av den yngre generationen - någon timme i slutet lekte de nog på ren vilja. Väl hemma - efter modiga 6 timmars lek, med ett kort avbrott för matintag, utbrast Arvid, sekunden efter han hade borstat tänderna men inte hunnit falla i omedelbar sömn "Vilken toppenkväll!!!"Vi kom faktiskt 10 minuter för tidigt. Efter vår Sigtunatripp häromveckan då SLs reseplanerare gav oss två minuter i mellantid, vilket var på tok för kort mellan buss och pendeltåg för en småbarnsfamilj (vilket vi borde ha förutsett då vi såg det), tog vi själva i i överkant denna gång. Man får väl hoppas att inte kvällens värd läser receptet...:-D
Fiskgryta a la Mälarhöjden

500 g laxfilé, tärnad
500 g torsk, tärnad
200 g skalade räkor
1 st gul lök, klyftad
2 st vitlöksklyftor, finhackad
1 st fänkålsstånd, tärnad
1 st röd chili, delad rensad på kärnor och finfördelad
4 msk olivolja
4 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 g saffran
2 l vatten
3,33 dl vitt vin
4 st lagerblad
10 st potatisar, skalade och tärnade
2 burk konserverade tomater
salt
3 dl matlagningsyoghurt
1 st citron
dillvippor
Fräs lök, fänkål och chili mjuka utan att de tar färg i en rymlig kastrull. Tillsätt stött saffran och paprikapulver. Häll i vatten, lagerblad, vinet samt tomaterna. Tillsätt potatisen. Koka cirka 10-12 minuter.
Skär fisken i bitar och vänd ned i grytan. Lägg på ett lock och låt sjuda cirka 8 minuter.
Blanda samman yoghurt med rivet skal av citron. Smaka av med salt och peppar. Vänd ned räkorna precis innan grytan serveras. Toppa med yoghurten och dillvippan. Servera gärna med ett gott och mustigt bröd.

2 kommentarer: