tisdag 1 november 2011

Halloween!

Pumpa i samspråk med en medeltida prinsessa -hur vanligt förekommande är det?
Vi var ganska laddade hela familjen, efter en hel del förberedelser inför dagen D. Senaste månaden har inneburit en hel del pyssel - det mesta är nog förevigat i bloggen (som tur är).


För tiotalet år sedan var jag på operans årliga kostymutförsäljning. Dylika upplägg kan få mig att inte vilja lämna huggsexan tomhänt. Så även denna gång. Sedan har kostymen blivit liggandes längst in i garderoben. Tills nu. Arvid ville vara dinosaur - hans kompis H. föredrog den ädle riddarens utstyrsel. Sigrid ville vara häxa, tills dess det var dags, då ville hon ha sin pumpautstyrsel - köket och salongen (och en utskuren på tomten) var så belamrade av pumpor, äkta, i plast, som girlanger, i pappersform, i keramik och som servettbrytning - jag tror att hon kan ha blivit inspirerad av allt detta.
En mottagningskommittée väntade på förstukvisten. Otroligt vad upp och nedvända krattor kan komma till användning!Anders hade styrt upp flera experiment - ättika, kasutik soda, BTB och olja var några komponenter - alla barn fick tillföra varsin vätska eller fast ämne. Färgen ändrades, gult blev blått då ättikspriten blandades med kaustik soda, oljan gick inte att blanda med vattnet - så spännande!!!Orangea servetter, vikta som pumpor på svarta tallriuka, på svar duk. Plastpumpor fyllda med svart och orange tyll delade bordsytan med svarta ljus.
Då barnen inte var vid bordet var de på skattjakt eller lekte helt enkelt egna lekar på eget håll. En riktigt riktigt trevlig kväll, för samtliga familjemedlemmar (och förhoppningsvis även för deras gäster)!
Mamma A-M S. är irländska, varför de kom med en present i form av ett hembakat bröd som man äter på Irland runt Halloween. Och det är ursprungligen från Irland som Halloween uppstod, fast där gröpte man ur kålrötter istället för pumpor vid dess början. Kändes litet som om cirkeln slöts, det kommersiella och litet (jag erkänner det) amerikaniserade mötte det mer genuina, ursprungliga. Jättekul och mycket stämningsfullt.

4 kommentarer:

  1. Åh så mysigt det ser ut, och tänk så häftigt att dels HA kläder från Operan, dels få ANVÄNDA dem! SUperskoj och det ser ut som om ni har haft ett mysigt Halloweenfirande!

    Kramar till er,
    Helena

    SvaraRadera
  2. Hejsan syrran,
    jag har ingen blogg att hänvisa till men detta som NI gjort var helt enkelt underbart att skåda. Riktigt mysigt och hemtrevligt. Höstens färger är behagliga och sköna särskilt till stearinljus eftersom det känns extra varmt och hemtrevligt. Tänk att vissa ändrade utstyrsel trots att just häxa var det som inriktningen var några dagar innan. Ser fram emot att få se hur man ser ut som urtidsödla också

    Kramar
    Eva

    SvaraRadera
  3. Helt underbart, vilket kalas! Ni är så otroligt kreativa, tycker vi och blir så ofta imponerade av allt ni hittar på, både för/med era barn och utan! Underbart att se och få ta del av.

    SvaraRadera
  4. Vilken fin Halloweenfest. Mycket härlig inspiration!!!

    SvaraRadera