onsdag 9 november 2011

Veckans druva: Graciano

Graciano är en rödvinsdruva med mycket färg. En gång i tiden var den vanligt förekommande i Rioja, men har under senare tappat mark både bokstavligt och bildligt. Druvan ger små skördar vilket är en anledning till dess minskade populäritet hos vinodlare. Lite synd är det då graciano bidrar med uppskattade parfymerade dofter till Riojavinet.
I Portugal heter druvan tinta miuda och i Jerez tintilla de rota. I Frankrike var druvan tidigare populär i Languedoc-Roussillon under namnet morrastel. Morrastel låter ju irriterande likt monastrell, som i sin tur är en helt annan druva och som just i Frankrike lystrar till namnet mourvèdre. Så kan det vara!
Jag gillar Riojaviner, som ju består av ett flertal druvar men alltid med tempranillo som dominerande druva. Men att tempranillo överhuvudtaget inte skulle klara sig på egen hand håller jag inte med om. Jag har druckit alldeles för många riktigt goda viner från Ribera del Duero gjorda på endast tempranillo för hävda den raka motsatsen - tempranillo klarar sig bra på egna ben!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar