måndag 26 december 2011

5 x sillinläggningar: Italiensk smaksatt sill, Grekisk smaksatt sill, Havtorns/chili/koriandersill, Örtsill och Kryddsill

Så blev det julafton. Detta år var det Anders familj som skulle komma, de flesta till lunch. Istället för att dra fram alla delar av julbordet till både lunch om middag hade Anders och jag klurat ut att vi enbart skulle servera sill- och laxbordet till lunch och alla julens läckerheter på kvällen.

Allt julgodis stod och såg inbjudande ut i olika skålar på hallbordet under hela dagen, till vår stora glädje behövde vi inte truga alltför mycket.

Sillbordet ja. Detta år valde vi att göra fem olika en sjätte, senapssill, följde med oss från affären vid något obevakat ögonblick.

Kryddsill
1 dl ättika 12 %
2 dl strösocker
3 dl vatten
1 burk inläggningssill, klipp sillen i lagom breda delar
1 tsk hel nejlika
1 tsk hel kryddpeppar
1 tsk hel vitpeppar
2 lagerblad
Koka upp 1-2-3 lagen och låt den bli kall. Lägg i ingredienserna och rör om. Låt dra i 1-2 dagar.Örtsill
1 förpackning 5-minuterssill
1 kruka basilika, finklippt
1 vitlöksklyfta, skalad pressad
1 dl finhackad dill
1 dl majonnäs
2 dl gräddfil
1 krm vitpeppar Havtorns/chili/koriandersill

1 dl ättika 12 %
2 dl strösocker
3 dl vatten
1 burk inläggningssill, klipp sillen i lagom breda delar
1 dl havtorn
1/2 hackad röd chili (med borttagna kärnor)
1 dl färsk koriander, som finklipps

Koka upp 1-2-3 lagen och låt den bli kall. Lägg i ingredienserna och rör om. Låt dra i 1-2 dagar.
Italiensk sill
1 fpk 5-minuterssill 450 g,
8 marinerade soltorkade tomater (hackade),
1 kruka färsk basilika finskuret,
1 vitlök skalad och finfördelad,
1/2 dl riven parmesanost,
2 dl crème fraiche,
1 äggula,
0,5 dl rapsolja,
svartpeppar.
Blanda samman allt utom äggulan och rapsoljan. Vispa upp äggulan och låt oljan sakta rinna ner så att det bildas en tjockflytande vätska. Rör ner bland övriga ingredienser.Grekisk Sill
1 fpk 5-minuterssill 450 g,
1 pkt fetaost, tärnad
1 vitlök skalad och finfördelad,
2 dl crème fraiche,
1 äggula,
0,5 dl rapsolja,
svartpeppar.
Blanda samman allt utom äggulan och rapsoljan. Vispa upp äggulan och låt oljan sakta rinna ner så att det bildas en tjockflytande vätska. Rör ner bland övriga ingredienser.

3 kommentarer:

  1. Både den italienska och den grekiska sillen lät otroligt goda! Vilka blev favoriten!

    SvaraRadera
  2. Anna: Du anar helt korrekt - itlienaren är en solklar vinnare - vi behåller den år efter år, ingen annan sill har varit i närheten av den - den går åt som smör i solsken!!!

    //Lena

    SvaraRadera
  3. oj! va gott :)))) har skrivit av recepten på den italienska sillen ska prova den snarast :))))

    SvaraRadera