lördag 31 december 2011

Fem ost- och vinkombinationer

Det här ska handla om ost- och vinprovningen som fick avsluta julafton detta år. Men först några ord om mellandagarna - den egentliga ledigheten.
Jul och nyår är väl det man tänker på när julledigheten närmar sig. Det planeras och handlas. Och visst är det kul med julafton! Men under senare år har vi ändå märkt en förskjutning i vad vi verkligen längtar efter - mellandagarna! Inget planerat. Inga tider att passa. Vi kan bygga lego alla fyra på köksgolvet. Eller rita prinsessor och dinosaurier. Man kan ta en joggingrunda om man känner för det. Eller ännu en kopp kaffe. En titt i julklappsboken. En liten siesta efter lunch. Kort sagt - man kan bara vara. Nog så viktigt som kontrast till den schemalagda vardagen!En av dagarna var vi på slottet. Dagen efter gick Arvid och jag (Sigrid signalerade att hon verkligen ville vara hemma) och såg "Toy Story 3". Den var riktigt bra! När en av leksakerna blev "omprogrammerad" så att den blev elak utbrast en tårögd Arvid "Jag önskar att filmen inte skulle vara så elak!". Då kände även pappa hur ögonen tårades...Efter bion gick vi och klippte oss. Det behövdes i bådas fall.
Nu backar vi bandet till julaftonskvällen och den ost- och vinprovning som fick avsluta julaftonsfirandet.

1) Getost och sauvignon blanc
Klassisk kombination som är riktigt god. Gör sig dock bättre en solig sommarkväll på altanen än mitt i mörkaste december.
2) Munsterost och gewürztraminer
Munsterosten är en verklig stinkbomb! Och så smakar den ladugård. Men vilken härlig stank! För att inte tala om ladugårdssmaken! Gewürztraminer har aldrig varit min favorit. Åtminstone inte tidigare. Men nu kan jag ha ändrat mig. Det tackar jag munsterosten för!
3) Parmesanost och amarone
Även detta, liksom ettan, är en kombination vi är väl förtrogna med. Tyvärr så var den amarone (A amarone, nr 12343, 199 kr) vi hade köpt direkt dålig. Unken doft och obalanserad smak. Köp hellre Capitel de´Roari, nr 12366, för 185 kr!
4) Stiltonost och portvin
God kombination! Och portvin är ju verkligen gott! Varför köper man inte det oftare? Nåja, nya vanor kan ju alltid introduceras.
5) Ostbågar och rioja
Den här kombinationen läste vi om på Vin- och sprithistoriska muséet. Och kombinationen fungerade alldeles utmärkt!

1 kommentar:

  1. Ostbågar och rött vin är en verklig höjdare, det fick vi lära oss av Håkans chef. Vi trodde absolut inte alls på det, men kände att det lärt så konstigt så vi var tvungna att smaka...
    Sen har ni så rätt så även om mellandagarna, det är så skönt att inte ha några måsten:)

    SvaraRadera