torsdag 29 december 2011

Ugnsbakad skinka med beaujolais nouveau 2011 och grönkålspaté

Jag vet inte riktigt varför men julen detta år tycktes ta hårt både på Anders och mina krafter - vi blev helt däckade efteråt. Vi gjorde patéer, gravade lax, skinka, gjorde rödbetssallad, köttbullar, sillar och jag vet inte allt. Men det var inget nytt - det gör vi ju varje jul. Nåväl efter några dagars vila så är vi på banan igen. En ny tradition för oss testade vi kvällen innan. Tipset hade vi läst i någon av Håkan Larssons böcker: Att äta julvörtsmörgåsar med den nyss ur ugnen uttagna julskinkan som pålägg. Till detta årets beaujolais nouveau. På min ära detta var inte sista gången vi provar detta - tvärtom - detta skall hädanefter bli vår melodi, för att travestera en känd svensk konung (som dog 1718)!!! Suveränt gott och en suverän kombination. Jag måste erkänna att jag aldrig ätit av skinkan direkt då den har tagits ur ugnen - vilken smak.... Griljerad ugnsbakad skinka
3-4 kg skinka, rimmad
Griljering
1/2 dl senap
2 msk dijonsenap
1 äggula
2 brödskivor som rivts med rivjärn
Lägg skinkan i vattenbad under natten för att dra ut litet av saltet. Dagen därpå är det dags att skrida till verket. Sätt den i ugnen på 125 grader C. med en termometer på den tjockaste delen. Placera en djup ugnsplåt med vatten under skinkan (som står på grillgallret) i ugnen. Då skinkan når en innertemperatur på 77 grader C. är det dags att ta ut den(tar 4-6 timmar beroende på skinkans storlek). Skär bort svålen. Blanda samman senap och äggula och bred över hela skinkan- Strö över det rivna brödet. Höj ugnstemp till 225 grader C. och låt skinkan griljeras i ugnen i 15-20 minuter.Grönkålspaté med valnötter
2 gula lökar, hackade
1-2 vitlöksklyftor, pressade
2 msk smör eller olja
ca 1 1/4 liter rensad, hackad, förvälld grönkål, hackad
olja
salt, vitpeppar, riven muskotnöt
3 dl grädde
4 ägg
2 1/2 tsk potatismjöl
150 g grovhackade valnötter
Sätt ugnen på 175 grader. Fräs löken i lite smör eller olja på svag värme tills den är glansig och mjuk. Blanda i den hackade, förvällda och avrunna grönkålen. Krydda med salt, vitpeppar och riven muskot. Låt grönsakerna fräsa 4-5 minuter. Rör i grädden, ett ägg i taget och potatismjöl. Blanda i grovhackade valnötter.
Häll smeten i en avlång bakform, klädd med bakplåtspapper. Grädda i ugnens nedre del cirka 45 minuter, tills patén är fast.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar