onsdag 28 december 2011

Veckans druvor: Chardonnay, pinot noir och pinot meunier

Ja, som ni säkert anar utifrån druvorna i rubriken så ska det handla om champagne idag. Tidigare odlades ett flertal druvsorter i Champagne, men idag är det de tre druvsorterna chardonnay, pinot noir och pinot meunier som gäller.
Vitvinsdruvan chardonnay ger friskhet och syra, rödvinsdruvan pinot noir ger kraft och karaktär och rödvinsdruvan pinot meunier, som utvecklas snabbare, kan bistå med mognad och balans. Rödvinsdruvor? Ja, fruktköttet är mer eller mindre färglöst så tas bara rödvinsdruvornas skal bort direkt så får man ett vitt vin.
En blanc de blancs är gjord på endast chardonnay och en blanc de noirs på de båda pinot-druvorna. En provning som vi ännu inte haft, men planerar att ha någon gång är att jämföra tre olika champagner, var och en gjord på endast en druva; den första på chardonnay, den andra på pinot noir den tredje på pinot meunier. Ja, man ska väl prova flera gånger och flera sorter för att kunna se något uttalat mönster.
Champagne kan serveras rakt igenom en hel middag. Från fördrink, via förrätt och huvudrätt till efterrätt. Så har vi tänkt oss upplägget på nyårsafton. Återstår bara att välja rätter - och champagner!

2 kommentarer:

  1. Även här går funderingarna runt nyårsätandet varma... Skaldjur - ja, något kött - antagligen, en läcker, men lätt dessert, och vin - absolut!

    Fast det känns som om vi knappt hämtat oss från alla julbord under den gångna helgen, 3 1/2 stycken. Phu, nu vill vi ha sushi!

    God fortsättning
    önskar fröken Dill

    SvaraRadera
  2. Jo tack, det låter som en riktigt utmärkt idé! Men när ska vi komma? ... skämt å sido, så har vi köpt en ny sorts champagne (ja för vår del) till nyår, som det var ett riktigt bra pris på. Eller ja, det återstår ju o se om det var ett bra pris, vi har inte smakat den än. Köpte också en flaska från odlaren i vår närhet, Köpingsberg, även om det inte ännu finns med hans egenodlade druvor så bär denna hans namn.
    Vi ser verkligen fram mot att läsa om era skumpatester, vi gillar ju inte bara vin utan även bubbel skarpt.

    En riktigt god fortsättning till er alla, kram
    / Mårtenssons

    SvaraRadera