tisdag 3 januari 2012

Fira in det nya året med tretton (13!!) olika rätter och tre olika champagner

Från början hade Anders och jag tänkt ut "Fira in 2012 med 12 olika rätter", men på vägen kom en sista, trettonde rätt, därmed föll den planeringen. Rätterna är så pass enkla att vi har gjort fyrarätters som har tagit väsentligt mer tid i anspråk. Vi åt under cirka 5 timmar så det var väldigt lagom takt med allt - man blev inte alldeles obehagligt övermätt, utan alldeles lagom. Mellan rätt 6 och 7 tog vi faktiskt en liten champagnesipparpaus i salongen (Arvid och Sigrid lekte med sitt lego som bäst då och struntade blankt i oss).
Meny
Creme Ninon
Laxtartar med vaniljsmak
Blinier med tillbehör
Chévresnittar
Snittar med hamburgerkött på en bädd av pepparrotscréme
Avocadomousse med räkor
Gratinerad hummer
Flundra med ärtvisp och skummig champagnesås
Ostbricka
Äpplegranité
Ananas i gelé
Jordgubbsparfait
Hallontryffel
Dryck
Champagne Thiénot Brut, halvflaska, 149 kr på Viking Line

Champagne Drappier Carte d`Or, halvflaska, 130 kr på Viking Line
Champagne Pol Roger Brut Réserve, halvflaska, 199 kr på Systembolaget
Crème Ninon
Häll 500 g gröna ärtor i en kastrull innehållande 8 dl vatten, 2 hönsbuljongtärningar och 0,5 dl torr sherry. Koka upp och låt koka i en minut. Mixa soppan. Red med 2 msk smör och 2 msk mjöl. Värm igen. Tillsätt 2 dl vispad vispgrädde. Använd hälften av ovanstående som ärtpuré till fisken, som utgör varmrätt. Till den andra hälften tillsätter ni en halv flaska mousserande vin, och er Crème Ninon är färdig!
Laxtartar med vaniljsmak
Finhacka 400 g laxfilé och 150 g kallrökt lax. Snitta en vaniljstång och skrapa ur fröna. Skär ut fruktköttet ur en citron. Blanda allt i en bunke. Tillsätt 1 msk rapsolja och 1 krm vitpeppar. Forma till puckar i önskad storlek direkt på tallrikarna. Använd gärna ett glas eller liknande som form.
Blinier
2 dl vetemjöl,
2 dl bovetemjöl,
1/2 tsk salt,
1 pkt torrjäst,
1 msk strösocker,
3 dl ljummen mjölk,
1 dl vispad vispgrädde,
1 äggula,
1 äggvita hårt vipsad
Vispa samman alla ingredienser, utom äggvitan. Låt smeten stå och dra i 1/2 timme. Vänd försiktigt ner äggvitan och stek blinierna i en smord plättlagg. Innan Du börjar steka, värm upp laggen över stektemperatur och sänk sedan värmen. Vänd på plättarna efter någon minut, då de antagit en fin färg och stek på andra sidan. Tag upp plättarna och häll i nya, cirka 1 msk smet per plätt.
Servera med gräddfil, kalixrom, regnbågsrom (båda var suveränt goda), 300 g rökt lax i skivor, 1 finhackad rödlökSnittar med chévre
Chevretoast med honung
4 st skivor rostbröd, bortskurna kanter och skuren i trekanter
200 g chevreost, skuren i 1 cm tjocka skivor
honung
timjan
Sätt ugnen på 150 grader Celsius. Fördela osten jämnt över brödskivorna och ringla över honung och timjan (kryddan). Gratinera toasten i över delen av ugnen tills dess att osten tagit lite färg.
Snittar med hamburgerkött på en bädd av pepparrotscréme
4 st skivor rostbröd, bortskurna kanter och skuren i trekanter, rostade i ugnen på båda sidor
1 dl creme fraiche
1 dl vipad grädde
1 tsk riven pepparrot
1 krm salt
8 skivor hamburgerkött
Blanda samman creme fraiche, grädde, salt och pepparrot. Lägg en sträng av blandningen på brödet och lägg på en rulle hamburgerkött.Avokadomousse med räkor
2 avocados
1,5 dl créme fraiche
1 vitlöksklyfta
½ gul lök
2 tsk citronsaft
1 tsk salt
svartpeppar
150 gr skalade räkor
Gröp ur avocadosarna och spara skalhalvorna. Mixa samman moussen. Placera allt i avocadoskalen. Garnera med räkor. Gratinerade humrar
2 kokta humrar
200 g champinjoner, finhackade
smör
1 msk konjak
1/2 msk mjöl
1/2 msk smör
2 dl grädde
1 äggula
1 dl riven parmesan
salt, peppar
riven ost till gratineringen
Dela humrarna på längden och ta ut allt kött, även ur klorna. Ta vara på skalhalvorna. Skär champinjonerna i klyftor och fräs dem sakta i lite smör. Skär hummerköttet i bitar och lägg det bland champinjonerna. Värm sakta och häll i konjak. Fräs mjöl och smör i en kastrull och tillsätt grädde under kraftig vispning. Vispa ihop äggula med lite grädde och tillsätt det i grädden, det får inte koka. Salta och peppra och vispa ner osten, smaka av, såsen ska vara ganska tjock.
Blanda försiktigt såsen med champinjonerna och hummerköttet. Fyll hummerskalen med blandningen och strö på riven ost. Gratinera under grillelementet tills ytan fått en vacker gyllenbrun färg. Servera direkt.
Flundra med ärtvisp och skummig champagnesås
Vänd 1 kg flundra i 3 msk vetemjöl. Stek i 3 msk smör i tre, fyra minuter på varje sida. Salta, 2 tsk, och peppra, 2 krm.
Såsen:
Skala och hacka 2 schalottenlökar. Skala och hacka en morot i småbitar. Fräs ovanstående i 1 msk smör i en kastrull. Häll på 3 dl vitt vin, 3 dl vatten och 1 fiskbuljongtärning. Lägg i 1 lagerblad. Låt koka tills hälften av såsen återstår. Sila såsen och red med 2 msk maizena majsstärkelse utrörd i lite vatten. Häll 2 dl vispgrädde och 1 dl mousserande vin i såsen. Tillsätt 2 krm salt och 1 krm vitpeppar.
Servera med kokt potatis och ärtpurén fårn Crème Ninon ovan. Garnera gärna med 2 finhackade röda äpplen, 1 dl gröna ärtor och 150 g skalade räkor.
Ananas i gele
1 burk ananas
3 gelantinblad
citronmeliss till garnering
Lägg gelantinbladen i kallt vatten i 10 minuter. Värm upp ananasspadet som finns i konservburken. Rör ner gelantinbladen tills de har smält.Lägg två ananasringar i varje glas. Fördela över ananasspadet. Låt stå kallt i några timmar.Äpplegranité
Lägg ett äpple i frysen några timmar före middagen. Då rätten ska intas, tar Du ut det äpplet ur frysen och river. Du lägger en liten mängd av rivet i tex ett snapsglas och serverar. Enkelt - och skönt med en liten rätt så att magen hinner vila litet. Ostbricka
Då vi hade kvar ostarna från julafton hade vi tagit fram dessa, med kex. Det rörde sig om getost, munsterost, parmesanost och stiltonost. Denna gång drack vi champagne till, vilket kanske inte var en fördel för någon av dem om man jämför med julaftonens vin- och ostprovning.Jordgubbssparfait
4 äggulor
2 dl strösocker
4 dl vispgrädde
1,5 dl jordgubbssylt (eller annan sylt om man vill göra en annan bärparfait)
Vispa äggulor och socker vitt och pösigt.Vispa grädden hårt och vänd ner i äggsmeten. Rör ner sylten och blanda väl. Häll blandningen i en bakplåtspappersförsedd form som rymmer 1,5 liter. ställ i frysen tills parfaiten har stelnat.
Hallontryffel
150 g frysta hallon
1 dl grädde
1 msk honung
300 g mörk choklad i bitar (köp en bättre kvalitet än blockchoklad)
Koka upp grädde och honung och lägg i chokladbitarna. Rör om så att chokladen smälter. Rör ner de frysta hallonen och mixa samman smeten. Häll upp smeten i en smörpappersklädd form. Ställ in i frysen ett tag. Skär upp i lämpliga bitar. Doppa i mörk smält choklad (krävs ca 300 g ytterligare) och låt stelna. Champagne Thiénot Brut, halvflaska, 149 kr på Viking Line
Hmm, det doftar verkligen ost! Inte kan väl munsterosten som vi haft i vinskåpet ha "doftat av sig"? I så fall står vi där med godheter såsom "Tignanello - nu med ostsmak av ladugård". Det visade sig senare under kvällen att munsterosten var oskyldig. Denna champagne luktade och smakade ost - inget vidare!!
Champagne Drappier Carte d`Or, halvflaska, 130 kr på Viking Line
Nu börjar det likna någo! Bra syra, men kanske mer jästighet än brödighet. Klar förbättring, dock.
Champagne Pol Roger Brut Rèserve, halvflaska, 199 kr på Systembolaget
Sådär, ja! Här inser man varför man dricker champagne. Balanserat och gott! Citrus, rostat bröd och lite av den där underbara chokladtonen.

2 kommentarer:

  1. Oj oj, vilket fantastiskt avslut på 2011, ni är otroliga! Kram på er./Pernilla

    SvaraRadera
  2. Göta Petter, vilken nyårsmeny!!! Och jag måste erkänna att jag sitter här vid datorn på förmiddagen och blir alldeles hungrig, och då INTE på den tråkiga lunch jag har planerat för dagen..!:-) Allt ser OTROLIGT gott ut hos er, och det låter så mysigt att ni fixar i ordning lite extra även om det är för bara ett litet sällskap.

    Här förflöt nyårsaftonen mkt lugnt i år, och pojkarna - vana att få ha eller gå på fest denna dag - var mycket oförstående till att det inte skulle partajas i år. Lite bubblig läsk, extra god efterrätt med tomtebloss och en stund på det julklappsWii-spelet fick kompensera, och de verkade ganska nöjda med det.

    Tusen tack för rara ord om min årskavalkad - det känns konstigt att ett helt år har gått igen!

    Stor kram och också TACK för det underbara julkortet ni skickade! Jag fick tyvärr inte iväg ett enda i år (hm, förra året), men hoppas hinna och orka bättre nästa jul!

    Helena

    SvaraRadera