onsdag 11 januari 2012

Veckans druva: Grüner veltliner

Grüner veltliner är den mest planterade druvan i Österrike. En tredjedel av Österrikes totala vinareal är täckt av druvan. Druvan mognar lite sent för att kunna odlas i norra Europa, men i Österrike fungerar den utmärkt. Duktiga vinmakare kan här plocka fram aromer av parfym, kryddor i allmänhet och vitpeppar i synnerhet ur denna druva. Efter en tid på flaska kan ett grüner veltlinervin nästan smaka som ett vin från Bourgogne!
Grüner veltliner känns nästan som en trendig druva just nu. Den förknippas ju starkt med Österrike, men den odlas även på andra håll och då ofta under andra namn. I Tjeckien heter den veltlin och i Ungern zöldveltelini. I Tyskland och på Nya Zeeland dyker den upp som just - grüner veltliner.
När Lena och jag besökte restaurangen 19 glas i början av sommaren så berättade sommelieren där att grüner veltliner och sauvignon blanc ger samma smakprofil vid sensoriska tester. Det säger något om hur druvan smakar. Ändå känns de så olika på något sätt...

1 kommentar:

  1. Verkligen en druva vi fått upp ögonen för de senaste åren! Vi har faktiskt gillat de flesta viner vi provat med denna druva och vi är dessutom rörande överens.

    Annars vill J helst ha smörig, fatlagrad chardonnay och jag en krispig, torr riesling när det kommer till vita viner...

    SvaraRadera