onsdag 18 januari 2012

Veckans druva: Viura

Viura kallar man denna vitvinsdruva i Rioja. Annorstädes går den under namnet macabeo. Det är den mest odlade vitvinsdruvan i norra Spanien. Även i Frankrike, och då speciellt i Roussillon, är den populär. Den används där dels i vita viner, dels som en av flera druvor i rosévin.
Den kan faktiskt ingå i rödviner också. Detta förekommer i Spanien. Mer vanligt tidigare än i dagsläget. I roséviner får den uppgå till 30% i druvblandningen, i röda viner upp till 10%.
Viner (vita) gjorda på druvan har en något obestämd blommig doft och relativt låg syrahalt. Tidig skörd ger högre syrahalt, men då kan stå där med ett vin väldigt fattigt på (blommig) doft.
Belackare menar att druvan är väl neutral och att vit rioja ofta bara smakar ek och lite ung frukt. God rioja, menar de, får sin karaktär av druvan malvasia, som ofta blandas med viura i vit rioja. Själv finner jag vit rioja god. Inte lika komplex och nyanserad som vit bourgogne, men ändå. Om det är malvasiadelen i druvblandningen jag gillar? Vet inte, faktiskt. Är inte riktigt där än...

1 kommentar:

  1. Viura, aldrig hört talas om!
    Tur att det finns så många spännande druvsorter att prova på...

    SvaraRadera