lördag 11 februari 2012

Boeuf bourguignon och amerikansk pinot noir

Perfekt vintermat. Till den ännu ett pinot noirvin. Den här gången från USA.
Boeuf bourguignon
1,5 kg högrev
2 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
3 msk smör
1 dl vatten
2 flaskor rött matlagningsvin
2 dl vatten
3 msk koncentrerad kalvfond
2 msk tomatpuré
2 lagerblad
2 tsk timjan
2 finhackade vitlöksklyftor
20 smålökar
2 msk maizena majsstärkelse
280 g bacon
300 g champinjoner
1 msk smör
2 kg potatis
Skär köttet i mindre bitar med kubform. Salta och peppra köttet. Bryn det i smör i en stekpanna och lägg därefter över köttbitarna i en stor gryta. Skölj ur stekpannan med vatten och häll det i grytan. Späd med matlagningsvin, vatten och fond under omrörning. Tillsätt tomatpuré, kryddor och vitlöksklyftor. Låt sjuda under lock i en och en halv timme.
Skala lökarna och lägg ner dem i grytan. Koka i ytterligare 15 minuter. Red av med majsstärkelsen utrört i lite vatten. Koka upp.
Stek bacon och delade champinjoner i smör i omgångar. Lägg ner dem i grytan och sjud ytterligare några minuter.
Servera med kokt potatis!
Au Bon Climat Pinot Noir, Kalifornien, nr 90547, 215 kr.
Vaniljtonat vin med örter och lingon. Först väldigt lättdrucket, men en liten bitterhet dyker tack och lov upp i eftersmaken. Gott, men kanske inte så mycket mer än just - gott.

2 kommentarer:

  1. Åh, Boeuf... Anledningen till att jag flyttade hemifrån faktiskt... Eller nästan i alla fall. M bjöd på på den rätten och jag blev kvar i över fem år. Så kan det gå...

    SvaraRadera
  2. Fröken Dill: Och så säger man att mannens hjärta går via magen....:-D

    SvaraRadera