tisdag 21 februari 2012

Créme Ninon, laxfärsbiffar och cheesecake när grüner veltliner möter sauvignon blanc

Nu var det länge sedan vi träffade fam J, så det blev ett kärt återseende. Familjen J består numera av fem personer. Lilla E är endast sex månader, men hon var med i köket hela kvällen. Hon verkade trivas, för man hörde endast glada ljud från henne. Hon tyckte nog att vi vuxna pratade om mycket intressanta och spännande saker...
Medan vi vuxna testade den mousserande fördrinken "chambord", gick barnen på skattjakt. Sedan såg vi den yngre generationen i stort sett bara då vi utlyste nästa rätt.
Anders konstaterade att jag var kortare än våra gäster. Ingen blev mer förvånad än jag...
Crème Ninon
1 kg frysta ärtor
1,5 liter vatten
4 hönsbuljongtärningar
3 msk smör
3 msk vetemjöl
4 dl vispgrädde
1 flaska mousserande vin
Lägg ärterna i en kastrull med vatten och buljongtärningar. Koka i en minut. Mixa soppan med stavmixer. Red med en blandning av smör och vetemjöl. Värm soppan. Vispa grädden och rör ned den tillsammans med det mousserande vinet (det sistnämnda utelämnade vi till barnen).
Laxfärsbiffarna var väldigt goda - Arvid påstod att de hade för mycket dill. Dock han tog om och åt med god aptit, så jag undrar jag...

Laxfärsbiffar
1 kg laxkött,, malet eller skuret i bitar
5 st ägg
2 dl vispgrädde
1 msk potatispuré, (mosad kokt potatis)
1 tsk cayennepeppar
2 msk hackad dill
salt och nymalen vitpeppar
smör till stekning
Lägg alla ingredienser inklusive salt och peppar i en matberedare och kör till en fin färs med bra konsistens. Forma till platta bullar. Stek som pannbiffar i smör och servera med hemmagjort potatismos och en gräddfilssås på dill.
Cheesecake
Pajbotten:
50 g smör
8 digestivekex
1,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
Fyllning:
500 g kesella
2 ägg
rivet skal av en citron
1 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Smula sönder digestivekexen och blanda dessa med smör, mjöl och socker. Tryck ut denna "deg" i en springform med löstagbar kant. Grädda i ugnen i 10 minuter. Sänk därefter värmen till 150 grader.
Rör ihop kesellan med äggen, citronskalet och vaniljsockret. Häll smeten ovanpå den färdiga pajbotten och grädda i ugnen i 30 minuter.

Vinerna vi drack till var sydafrikanska Zonnebloem Sauvignon blanc 2011, nr 2020, 72 kr, som hade den typiska friska och lättgillade sauvignonkaraktären av krusbär och nässlor, och
österrikiska Leth Grüner Veltliner 2010, nr 4200, 75 kr, med toner av päron, citrus och en lite lätt kryddighet. Vilket som var godast? Ja, Sydafrika vann matchen, om ni frågar mig.

2 kommentarer: