torsdag 9 februari 2012

Dukningar i rött, blått och vitt i amerikansk eller fransk stil

Under de senaste veckorna har vi testat druvan pinot noir från olika länder. Då är det roligt att låta mat och dukning utbilda ett gemensamt tema med vinet. Häromveckan var det Nya Zeeland som var aktuellt. Denna vecka testar vi amerikansk och fransk pinot noir. Alla tre ländernas flaggor samsas om tre färger: vitt, blått och rött. Ändå har dukningarna fundamentalt olika utstrålning. Först ut är den amerikanska varianten, någonstans tänker jag mig mer rustikt, en kraftig mellanblå duk fick utgöra grunden. Servetterna är brutna som sjömansmössor. Besticken är grillbestick med trähantag. Duken är strösslad med vita stjärnor.I den franskbetonade använde vi vit damastduk och tre olika servetter som återspeglade, tillsammans med stearinljusen, landets färger. Här hade silverbestick varit avsevärt mycket lämpligare, men Anders hintade om tämligen svårforcerade köttbitar....Så mycket svårare än så behöver det inte vara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar