torsdag 2 februari 2012

Ett dussin (12!!) soppor; Pumpa-, Morot-, 2xSvamp-, Paprika-, Rostad fänkåls- Hummer-, Gurk-, Tomat-, och Basilikasoppa, samt Gazpacho och Crème Ninon

Torsdag= soppdag, eller hur? Soppor är dessutom gott. Dessutom är det en smidig förrätt som oftast kan förberedas då man ska ha gäster. Vi har här samlat på oss inte mindre än Tolv (12!!!) av våra bästa recept. Håll Tillgodo!
Pumpasoppa med spännande kryddning
1 gul lök, finhackad
1 skalad morot, tärnad
3 vitlöksklyftor, finhackade
3 msk smör till stekning
1 kg skalad pumpa (butternut är favoriten, men andra går också bra), tärnad
2 kanelstänger
0,5 tsk korianderfrön
juicen från 1 apelsin
5 dl buljong (grönsaks)
1 tsk malen ingefära
3 dl matlagningsgrädde
några droppar tabasco
Fräs lökhacket och morotstärningarna ismör i kastrull. Rör ner pumpan. Tillsätt kanelstång, koriander, ingefära, juice, buljong och grädde. Koka i cirka 25 minuter tills pumpan är mjuk. Ta upp kanelstängerna. Kör med mixern.

Pernillas morots- och apelsinsoppa
500 g morötter
30 g smör
1,5 dl apelsinjuice,
1,5 l grönsaksbuljong
1 liten lök, grovt hackad
1 msk hackad färsk timjan eller 1 tsk torkad
salt och peppar
crème fraiche eller gräddfil och muskotnöt till servering
Skala och skiva morötterna. Lägg dem och smöret i en stor tjockbottnad kastrull och fräs på medelstark värme i 10 minuter. Rör om då och då.
Tillsätt apelsinjuice, buljong och lök. Koka upp och tillsätt timjan, salt och peppar. Sänk värmen, lägg på lock och koka i 20 minuter eller tills morötterna är mjuka. Låt svalna.
Kör soppan slät i mixer. Häll tillbaka den i kastrullen och hetta upp den på nytt. Servera i portionstallrikar, klicka i lite crème fraiche och strö över muskotnöt.

Murkel- och kantarellsoppa
200 g konserverade kantareller, finskurna
100 g konserverade toppmurklor, förvällda och klara, finskurna
2 st skalad vitlöksklyftor
2 skalade och finskurna schalottenlökar
3 msk rapsolja
2 msk smör
1,5 l kycklingbuljong
3 dl vitt matlagningsvin
1 dl sherry, torr
6 stora potatisar, skalade och tärnade
2 dl grädde, uppvispad
salt och vitpeppar
Fräs svamp och lök i smör och rapsolja utan att ta färg. Ställ åt sidan. Koka upp kycklingbuljong, alkoholhaltiga drycker och potatis och låt koka i 20 min. Låt stå och dra i 50 min. Mixa denna del, häll över svamp- och lökfräset och rör ner grädden.

Trattkantarellsoppa
200 g trattkantareller
50 g gula kantareller
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
3 msk vetemjöl
4 dl hönsbuljong
4 dl kalvuljong
1,5 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
1 msk svartvinbärsgelé
En liten skvätt sherry
Salt
Svartpeppar

Ansa kantarellerna. Grovhacka trattkantarellerna. Hacka lök och vitlök. Fräs löken och vitlöken i smöret. Tillsätt trattkantarellerna och låt dem fräsa med.
Strö över mjöl och rör om. Späd med buljong och koka upp under omrörning. Tillsätt grädden och låt puttra i 20-30 minuter.
Mixa soppan slät. Tillsätt creme fraiche och koka upp. Smaksätt med gelé, salt, peppar och sherry. Mixa eventuellt en gång till.
Stek de gula kantarellerna och fördela dem i djupa tallrikar. Häll soppa över. Servera.

Gul paprikasoppa
3 msk smör
2 gula lökar, tärnad
1 vitlöksklyfta, finhackad
7 gula paprikor, tärnad
2 orange paprika, tärnad
4 gula eller röda tomater, skivade
4 stora potatisar, skalade och tärnade
3,33 dl vitt torrt vin
1 liter vatten
2 hönsbuljongtärningar
2 dl matlagningsgrädde
Salt och peppar efter smak

Hetta upp smöret i en kastrull och fräs lök och vitlök mjuka, tillsätt paprikabitarna, tomatskivor och potatistärningar. Låt allt fräsa vidare i cirka 3 minuter. Tillsätt vin, vatten och buljongtärningar. Koka långsamt tills paprikan blir mjuk, cirka 10-12 minuter. Mixa soppan slät. Häll tillbaka den i kastrullen och koka upp tillsammans med 2 dl matlagningsgrädde.Rostad Fänkålssoppa
1 kg fänkål, skuren i mindre delar
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, finhackad
3 msk olivolja
8 dl vatten
2 kycklingbuljongtärningar
3,33 dl vitt vin
0,5 tsk torkad timjan
1,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
Topping:
2 dl crème fraiche
Sprid ut fänkål, lök och vitlök på en plåt. Ringla över olivolja och rosta i ugnen under cirka 10 minuter. Lägg grönsakerna i en rymlig kastrull och slå på vatten och buljongtärning. Koka 10 minuter. Tillsätt vin, timjan, salt och peppar. Mixa med en stavmixer till en slät soppa. Servera med en klick crème fraiche.

Hummersoppa
2 humrar
3 msk smör att steka i
3 krossad vitlöksklyftor
1 hackad fänkål
2 msk tomatpuré
1 tsk salvia
5 msk vetemjöl
8 dl fiskbuljong
3 dl vitt vin
5 dl crème fraiche
1/2 tsk cayennepeppar
färsk salvia
Tina och rensa humrarna. Hacka och fräs skalen i smör i en gryta. Rör ner vitlök, tomatpuré, fänkål, salvia och mjöl. Späd med buljong och vin. Låt skalen koka ca 15 min. Sila soppan och rör ner hälften av crème fraichen. Smaksätt soppan med cayennepeppar och salt. Lägg i hummerköttet skuret i bitar och servera med bröd.

Gurksoppa
3 gurkor, skalade och tärnade
6 dl yoghurt, 3%
1 vitlöksklyfta, pressad
salt och peppar efter smak
Mixa ingredienserna ordentligt så att ett litet skum bildas på toppen- Häll upp i portionsglas/formar/tallrikar och servera.

Mexikansk Majs- och tomatsoppa
2 gula lökar, finhackade
2 klyftor vitlök, finhackade
1 msk smör
1 liter krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
7,5 dl majs
1 tsk tabasco
salt och peppar efter smak
Bryn lökarna i smör. Tillsätt tomatkrosset och buljongtärning. Låt koka tills lökarna är mjuka. Tillsätt majsen och mixa allt ordentligt. 2,5 dl créme fraiche serveras till.

Basilikasoppa
6 potatisar
2 finhackade vitlöksklyftor
2 msk smör
1,8 liter vatten
4 grönsaksbuljongtärningar
2 dl vispgrädde
2 krukor basilika
2 dl riven parmesan
1 tsk salt
0,5 tsk vitpeppar
Skala och tärna potatisen. Fräs potatis och vitlök i smöret i en stor kastrull. Häll i vatten och buljongtärningar. Låt koka under lock i 20 minuter. Mixa därefter soppan och tillsätt därefter grädden. Koka upp soppan igen.
Tillsätt basilikablad och riven parmesanost. Smaka av med salt och peppar.

Gazpacho
300 g vitt bröd
6 vitlöksklyftor
2 liter tomatjuice
2 liter grönsaksjuice
4 dl olivolja
6 msk vitvinsvinäger
1 matsked chilipulver
2 matskedar salt
2 teskedar strösocker
Ta bort kanterna på brödet och kör det i en mixer tillsammans med vitlöken och en liter av tomatjuicen. Tillsätt övriga ingredienser.

Crème Ninon
Häll 500 g gröna ärtor i en kastrull innehållande 8 dl vatten, 2 hönsbuljongtärningar och 0,5 dl torr sherry. Koka upp och låt koka i en minut. Mixa soppan. Red med 2 msk smör och 2 msk mjöl. Värm igen. Tillsätt 2 dl vispad vispgrädde. Använd hälften av ovanstående som ärtpuré till fisken, som utgör varmrätt. Till den andra hälften tillsätter ni en halv flaska mousserande vin, och er Crème Ninon är färdig!

1 kommentar:

  1. Soppor ät underbart! Hur var det han sa, Leif Mannerström, "middag utan soppa är ingen fullständig middag utan bara en supé"? Något åt det hållet i vilket fall

    SvaraRadera