onsdag 1 februari 2012

Veckans druva: Aglianico

Aglianico är en rödvinsdruva som odlas i södra Italien. Länge trodde man att druvan hade grekiskt ursprung. Namnet "aglianico" är en vidareutveckling av det italienska ordet för grekisk, "ellenico". Men DNA-analys så sent som för några år sedan visade att druvan aglianico inte har någon släktskap med någon av de grekiska druvsorterna.
Druvan har mörkt skal och mognar sent. Man kan, trots värmen i södra Italien, vänta med att plocka druvorna till en bit in i november. Plockas druvorna för tidigt och håller man inte nere skördeuttaget får man viner med för mycket tanniner.
De bästa vinerna på druvan görs i Taurasi i Kampanien och de kan ha smak av plommon och choklad. Syran är uttalad och tanninerna väl avvägda.
Den (lilla) erfarenhet jag har av viner på aglianico säger: Köp gärna Taurasiviner!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar