onsdag 8 februari 2012

Veckans druva: Malbec

Rödvinsdruva med mörk färg som en gång i tiden var populär i Bordeaux. Visst, den är fortfarande en av fem tillåtna druvor där. Men den får stå tillbaka för de tre stora (cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc).
Håller vi oss kvar i Frankrike så hittar man malbecviner i Cahors. Vinet härifrån kallas ofta för "det svarta vinet".
I Loiredalen var druvan tidigare populär. Där går den under namnet cot. Även här har druvan fått se sig förbiåkt av cabernet franc och cabernet sauvignon.
Druvan har många synonymer. Pressac och auxerrois, för att nämna ytterligare två. Blanda dock inte ihop denna auxerrois med den vitvinsdruva med samma namn som går att hitta i Alsace.
Namn hit och namn dit! Hur smakar viner på druvan? Som en rustikare version av merlot, säger en del. Dock inte lika fruktig/bärig som nämnda druva. I Cahors görs mörka viner med toner av plommon och tobak.
Men det land många förknippar med druvan är Argentina. Här blir duvorna mindre och tanninerna blir mognare. I de varmare delarna av landet kan vinerna bli slappa och få en väl låg syrahalt.
Jag har flera gånger druckit argentinsk malbec med behållning. Franska viner på druvan har jag inte druckit så många. Se där, ytterligare något att utforska!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar