tisdag 13 mars 2012

Går det att hitta det franska vinet bland de sydafrikanska vinerna?

Att passa på att ha en vinprovning med lite fler viner än två är perfekt när man har gäster. Häromsistens hade vi Sydafrika som tema i såväl dukning som på tallrikarna. Så även i vinglasen. Men det är alltid kul att smyga in en joker. Frågan var om våra gäster skulle kunna hitta det franska rödvinet bland de sydafrikanska rödvinerna? Frågan besvaras efter denna provning med ett "ja" och ett "nej".
Café Culture Pinotage 2010, Westrwn Cape, Sydafrika, nr 2369, 89 kr-
Den här sydafrikanska stilen går under ett eget namn, läste jag någonstans. Och visst, "coffee pinotage" säger vad det handlar om. Moccapastiller, tänker jag alltid när jag dricker detta vin. Men även vanilj och lite landstypisk rökighet. Har man väl druckit ett vin i den här stilen så känner man igen den. Nej, ingen lade sin röst på Frankrike här.
Allesverloren Shiraz 2010, Swartland, Sydafrika, nr 29002, 99 kr.
Inte klockrena shiraztoner, tycker jag. Men när man väl vet om att druvan heter shiraz och får lite tid på säg kan man ändå känna att nog är det ett shirazvin alltid. Det blir ju så mycket lättare när man vet svaret! Mörka bär och lite pepprighet. ett uns choklad. Nej, det här tyckte ingen av de närvarande att det kändes franskt.
Allesverloren Cabernet Sauvignon 2008, Swartland, Sydafrika, nr 81047 (beställningssortimentet), 129 kr.
Inte heller här kändes vinet klockrent druvtypiskt. Annars brukar jag tycka att just cabernet sauvignon är lätt att känna igen. Smakrikt med en del vanilj och mörka bär. Jo, med facit i hand kunde man ana att det var svarta vinbär, och då är ju cabernet sauvignon den naturliga kopplingen. Några av deltagarna trodde att det här var det franska vinet. Samma personer tyckte att det var kvällens godaste vin.
Château Bouscassé 2007, Madiran, Frankrike, nr 2204, 119 kr.
Kvällens joker! Stramt och smakrikt vin med mörka bär och tobak och peppar. En fransk, sträv elegans, på något sätt. Mer strävhet och mindre frukt, skulle man kunna säga. Några trodde, mycket riktigt, att det här vinet var den franska vinet.

2 kommentarer:

 1. Lördagen den 19/5 från kl 12.00 Blir det äntligen av!

  Vår första bloggträff i Lev Vackert Huset! Vi hoppas att så många av er som möjligt kan komma och träffas! ÅÅÅHHHH så skoj!

  Föranmälan ska göras tillvitromantik@gmail.com samt en förskottsbetalnings ska göras i samband med anmälan. Detta så att vi kan bjuda på god Kycklingssallad, kaffe, dryck och kaka. Kostnad 135:- Vi håller stängt på övervåningen av huset så att vi till en början kan lära känna varandra där och ha lite lotteri och liknande. Vi kommer också kort presentera hur det gick till när vi förverkligade vår dröm om böckerna och butiken. Sen är det givetvis fritt att röra sig i butiken. För er som kanske vill sova kvar finns bra möjligheter bara ett stenkast bort. Se under Fliken Om Kristinehamn på www.levvackert.se Kram Petra www.romantiskahem.blogspot.com och Ingela Broling www.inspirationivitt.blogspot.com

  SvaraRadera
 2. Tack igen för en helt oförglömlig kväll med synnerligen god mat och goda viner. Någon gång kankse en moster lyckas pricka ett enda rätt på ett vin, men så var inte fallet denna kväll heller. Det spelade ingen roll eftersom allt var otroligt gott. Intressant detta med sydafrikansk mat och den blandning som fanns i kryddor och smaker. Jag kan verkligen rekommendera alla som ser dessa recept att gör slag i saken det verkade inte alltför komplicerat samtidigt som man som gäst verkligen fick en helhetsupplevelse.

  Inte att förglömma heller att innan maten hanns det med en del spring med två busfrån och jag lovar vi hade lika roligt allihop.

  Kram Moster E och C

  SvaraRadera