torsdag 15 mars 2012

Pi-dagen och test av Rydbergs såser

Igår var det 14 mars, dvs 14/3 eller 03-14 om man så vill. Eftersom pi har närmevärdet 3,14 så kallas den 14 mars för pi-dagen. På pi-dagen kan det vara lämpligt att göra paj av flera skäl. Gör man en rund paj kan man direkt få en koppling till pi genom att kommentera att pajens omkrets får man minsann genom att ta diametern gånger just pi. Vill man istället ha den runda pajens area tar man radien i kvadrat för att därfeter multiplicera med pi.
Går vi över till engelska finns en uttalsmässig koppling mellan "pie" och "pi".
När jag tänker närmare på det borde ju även pi-zza och pi-tepalt vara lämpliga rätter att göra den 14 mars. Eller om man gör pi-roger. Hmm, nu kan det kanske räcka....

Över till något helt annat. Av en god vän, här kallad fru N, fick vi uppdrag att betygsätta och prova fyra nya såser från Rydbergs. Spännande, tänkte vi och lagade iordning en kyckling- och en fiskrätt för att varje enskild sås skulle få komma till sin rätt. Här följer såserna och våra kommentarer till var och en av dessa:
Bearnaisesås extrakryddad. Godaste såsen av de fyra. Smakrik, ordentligt kryddad (dragon) och fräsch. Harmonisk helhet. Känns naturlig.
Bearnaisesås fisk. Inte alls lika god. En syntetisk och fet smak med ett obalanserat intryck. Just den konstgjorda smaken var mest störande.
Mangoraja spicy. Även denna sås lider av den där syntetiska smaken som man inte alls vill ha. För oljig.
Mangoraja chunky. Här var inte Lena och jag helt ense. Till en början gjorde vi båda tummen upp. Men efter att ha provat Bearnaise extrakryddad svajade Lenas tumme betänkligt. Jag höll doch kvar min i bestämd riktning uppåt.

4 kommentarer:

 1. Haha, Anders, av någon anledning anade jag direkt i början på detta inlägg vem som satt vid tangentbordet... Många roliga pi-referenser där, och inte visste jag att den 14 mars kallades pi-dagen! Hm, kanske det bara är i vissa kretsar... vissa matematiska kretsar...? :-)

  Spännande att få prova dessa olika såser och roligt för oss läsare att få ett expertutlåtande om de olika smakerna.

  Hoppas ni mår gott och har skön vår hos er!
  Helena

  SvaraRadera
 2. Bra såstest. Det gäller bara att inte jämföra färdigköpt sås med hemlagad. Det går ju inte att förneka att hemlagad bea till exempel är en STOR upplevelse! Å andra sidan är färdiga såser numer mycket bättre än de otäcka blå band-varinanterna som man växte upp med!

  SvaraRadera
 3. Det glädjer mig att ett sås-test på självaste pi-dagen tog er tid i anspråk. Min personliga favorit är just Bearnaise-sås till fisk, med en härlig citronolja och färska kryddor till en grillad lax.Samt att Mangoraja inte har en självklar position om man inte känner till den unika smaken sedan tidigare - utmärkt till kyckling. Men, en bra karl reder sin sås själv eller för den late som vill ägna tiden till annat: en bra sås reder rätten till högre höjder.

  SvaraRadera
 4. Helena: Jo, någon form av matematiknördighet krävs nog för att fira pi-dagen, det ror jag absolut.
  Fröken Dill: Har ännu inte gjort bearnaise själv, men när jag gjort sås till Caesarsallad slås jag alltid av hur otroligt god den blir.
  Fru N: De goda såserna var riktigt goda. Det hra, som fröken Dill påpekar, hänt en del sedan pulverpåsarnans tid.

  /Anders

  SvaraRadera