måndag 19 mars 2012

Tafelspitz och rösti

Det österrikiska temat fortsätter. Den här söndagen stod tafelspittz och rösti på menyn.
Tafelspitz med rösti
1 kg nötkött (fransyska)
3 morötter
3 stjälkar selleri
1 palsternacka
1 liter vatten
1 hönsbuljongtärning
1 oxbuljongtärning
1 lagerblad
5 vitpepparkorn
1 purjolök (i mindre bitar)
100 g sockerärtor
8 potatisar
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
4 msk matolja
2 msk smör
äppelmos
pepparrot

Putsa köttet. Skala och skiva morötter, selleri och palsternacka. Värm vatten med buljongtärningarna och koka grönsakerna i 5 minuter. Ta upp grönsakerna och lägg i lagerblad och vitpepparkorn i buljongen. Spara grönsakerna till serveringen. Lägg i köttet i buljongen och låt det småkoka under lock i en timme.
Dags för röstin! Skala potatis och riv den grovt på ett rivjärn. Blanda potatisen med salt och peppar. Värm hälften av oljan och smöret i en stekpanna. Lägg i potatis och fräs i 10 minuter. Platta till den under tiden. Placera en upp- och nedvänd tallrik överst på röstin. Vänd så att röstin hamnar på tallriken. Häll i resten av oljan och smöret i stekpannan och försök lirka i röstin med den ogräddade sidan. Stek i 10minuter även på denna sida. Skär tårtbitar ur den färdiga röstin och servera.
Tag upp köttet ur buljongen. Lägg i de redna påbörjade grönsakerna samt salladslök och sockerärtor. Koka i 5 minuter.
Servera en bit rösti, en bit kött, kokta grönsaker, buljong i en kopp och äppelmos med lite pepparrot i. Mycket gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar