onsdag 7 mars 2012

Veckans druva: Chenin blanc

Vitvinsdruva som ursprungligen kommer från Loire i Frankrike. Chenin blanc används till att göra vin i helt olika stilar. Ena stunden kan man dricka ett sött vin som kan lagras i en hel livstid gjort på chenin blanc för att i nästa stund sitta där med ett glas mousserande vin på druvan. Och däremellan har man hunnit med sydafrikanskt lådvin gjort på samma druva.
I Sydafrika odlas numera ungefär dubbelt så mycket chenin blanc som i Frankrike. Numera är det mindre vanligt med namnet steen för chenin blanc i Sydafrika. Att druvan är så populär i Sydafrika beror på druvans produktivitet och dess motståndskraft mot sjukdomar och vind.
Chenin blanc kan ha varit med bland de druvor som Jan van Riebeeck tog till Sydafrika redan 1655.
I övriga världen kan man hitta chenin blanc i Kalifornien, Australien och här och där i Sydamerika. I Kalifornien är den ganska vanlig och blandas gärna med druvan colombard för att ge krispiga vita viner med lite sötma. Uppskattas för den syra den kan bidra med i blandningar.
Chenin blancviner från Loire kännetecknas av sin höga syra, lite blommiga toner och honung. Lägg till vått ylle och ni anar ungefär hur vinet smakar. Fast det är ju först när man druckit det några gånger och skapat egna smakassociationer som man kan börja känna igen druvan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar