onsdag 14 mars 2012

Veckans druva: Pinot blanc

Fransk vitvinsdruva. Medlem av pinotfamiljen där vi även hittar pinot gris, som den är en mutation av, och pinot noir, som pinot gris i sin tur är en variant av. I Frankrike är det i Alsace man hittar denna druva, även om den först upptäckte i Bourgogne på 1800-talet.
Under lång tid trodde man att binot blanc och chardonnay var samma druva. I Bourgogne är det chardonnay som är druvan för de vita vinerna, men i viner kallade Bourgogne blanc får även pinot blanc ingå. Detta sker dock inte i någon större utsträckning.
I Alsace tillhör inte pinot blanc de förnämsta druvsorterna, utan får ses mer som en arbetshäst.
I Tyskland har den under namnet weissburgunder ett något bättre rykte. Särskilt populär är den där bland odlare som vill göra matvänliga viner med en något mjukare stil än vad riesling presterar.
Weissburgunder heter druvan även i Österrike och möjligen är det så att de bästa vinerna på druvan görs här i form av de söta, botrytiserade vinerna kallade trockenbeerenauslese.
Hur druvan smakar? I Alsace har vinerna en lätt kryddighet och krämig frukt. I Italien, där den heter pinot bianco, är den lättare med äppel- och pärontoner. I Tyskland blir vinerna mer som chardonnayviner med en del ek. Belackare hävdar att druvan sakna personlighet. Men det kan vara precis vad man vill ha ibland. Ett milt och lättdrucket vin till den mat man vill ska få komma till tals utan att bli stört.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar