tisdag 3 april 2012

Hembakade vetekakor

Häromvecka hade vi en riktig bakdag härhemma. Medan jag bakade köttfärspiroger, undrade Arvid om han inte kunde göra vanliga vetekakor och strössla dessa med västerbottenost. Detta är ju inget nytt - MEN vi har aldrig varken bakat eller köpt sådana så det var väldigt innovativt av vår lille femåring.Ostfrallor
50 g jäst
50 g smör
5 dl mjölk
1 1/2 tsk salt
2 msk socker
14 dl vetemjöl
Garnering
1 ägg uppvispat
2 dl riven ost
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt
mjölken och låt det bli fingervarmt. Häll det över jästen och
rör om så den löser sig. Tillsätt salt, socker och det
mesta av mjölet. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt
den jäsa under duk ca 30 minuter. Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i bitar och forma runda, släta bullar av dem. Lägg
dem på bakpapper klädd plåt. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite riven ost.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 225 grader C. i ca 12 minuter. Låt bullarna
kallna på galler under duk. Sigrid var även hon djupt koncentrerad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar