måndag 30 april 2012

Picknick i förrådet - köttfärspiroger

Detta år har vi låtit bygga en carport. Från början hade vi nog tänkt oss ett garage (vi hade för övrigt ansökt, och fått, ett bygglov på ett sådant). Men vi har studerat våra grannar och efter snart fyra år noterat att det bara är den familjen med carport som faktiskt nyttjar sin bilplats för bilen. Övriga har använder det som förråd.

Så detta år tog vi oss i kragen , ansökte om bygglov och sökte efter en lämpligt snickare på en lämplig site. Lagom till Valborg blev det dags att måla - det enda vi gör själva (vi är fullständigt ointresserade av att bygga vare sig hus, förråd eller carportar).
Det tar längre tid än vi mindes från målningen av huset.
 Vi invigde förrådsdelen med att inta middagen där iform av en picknick. Vi tog fram vår picknickfilt och litet annat smått och gott som lämpar sig på en picknink. Så mysigt. Arvid och Sigrid tävlade i att berätta nya sagor i mörkret. Anders och jag började fantisera om att även bygga ett lusthus....
Piroger
Deg till pirogerna
100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1/2 msk strösocker
14 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
Smält matfettet i en kastrull. Ta av den och häll i mjölken. Smula sönder jästen i en degbunke, tillsätt salt, socker och degspadet. Tillsätt största delen av mjölet och arbeta degen smidig och blank. Låt den stå övertäckt i 30 minuter. Ta upp degen på bakbordet och arbeta den med resten av mjölet.
Fyllning
400 gram köttfärs
2 st gula lökar, hackade
1 riven morot
1 st vitlök, pressad
1 dl grädde
1/2 burk konserverade tomater
2 köttbuljongtärningar
1 tsk cayennepeppar
1 tsk paprikapulver
1 tsk oregano
3 msk olja
salt och peppar efter smak
Stek lökarna i smör och tillsätt köttfärsen då löken blivit mjuk. Tillsätt de rivna morötterna och rör om. Låt blandningen fräsa så pass att köttfärsen blir genomstekt. Tillsätt olja och kryddor och låt dra på eftervärme. Mixa samman till en jämn smet. Låt svalna.

Kavla ut halva degen och bred över ett tunt lager köttfärs över hela den platta degen. Rulla ihop till en lång korv skär den i 1,5 cm tjocka delar. Gör lika dant med andra deghalvan. Lägg dem på plåt och grädda i 250 grader Celsius i ca 10 minuter eller till bullarna fått gyllenbrun färg.

4 kommentarer:

  1. Åh, vad mysigt! Det ser ut att bli fler måltider där. Och det är kul att måla, mycket klokt att leja bort själva byggdelen dock, helt i vår smak också :-).
    Kram/ Pernilla

    SvaraRadera
  2. Ha en fin valborg! Å lycka till med målningen :)

    SvaraRadera
  3. C och Moster E får önska er alla en härlig valborg i efterhand. Samtidigt som vi inser att i framtiden kanske det bli mest i detta det senaste bygget vi träffas. Ni verkar ha haft en jättemysig "taklagsfest" eller vad man ska kalla picknicken. Även vi med betydligt mindre ytor hade anledning att under denna varma helg plantera på balkongerna. Tänk vad lite blommor gör susen och inte att förglömma örter. För det är ett måste enligt mig. Kramar från oss båda så syns vi kanske hos mamma om ett tag

    SvaraRadera
  4. Vad gulliga ni är!
    Pernilla, Jessica och Eva - vad glada vi blir!

    SvaraRadera