söndag 1 april 2012

Postgårdsromantikerns vintips nr 32

Tignanello 2005, Marchesi Antinori, Toscana, Italien, nr 32152, 499 kr.

Antinori har anor ända tillbaka till 1385 när det gäller vinframställning. Nu är dock inte det här vinet riktigt så gammalt. Men ändå äldre än årgång 2008 som finns att köpa på systembolaget i dagsläget.
Tignanello är gjort på druvor från vingården med samma namn. Druvsammansättningen är 85% sangiovese, 10% cabernet sauvignon och 5% cabernet franc. Sammansättningen har varit densamma sedan 1982 men redan 1970 gjordes Tignanello för första gången. Tignanello var det första sangiovesevin som lagrats på ekfat och även ett av de första att blanda den italienska sangiovesedruvan med internationella druvor som cabernet sauvignon och cabernet franc.

Vinet är otroligt gott! Och tur är väl det när det kostar en slant. Både Lena och jag tycker att man då och då ska unna sig viner av den här kalibern. De ger verkligen en vinupplevelse utöver det vanliga. Den fylliga smaken med ett par rejäla nävar tannin och syra blir aldrig rustik eller klumpig. Vi slås av finstämdheten, elegansen och balansen. Svart te och röda frukter är det som möter en först för att i eftersmaken ha övergått till choklad och kaffe. Hela tiden med en balans värdig en lindansare. Det här var inte vår sista Tignanello, om man säger så...

4 kommentarer:

 1. Härligt! Har själv inte provat Tignanello men det står på to do-listan :-)

  SvaraRadera
 2. Tack för ett bra vintips!

  SvaraRadera
 3. Wow, era beskrivningar av vin som ni provar får verkligen oss som läser att nästan uppleva vinet själv! Lindansare och allt:)

  Håller absolut med på att man ska unna sej viner som kostar lite mer, man kan ju faktiskt jämföra det lite med vad en flaska kostar ute på restaurang. Tänker man då att en flaska hyfsat vin går loss på 250-300 när man käkar ute och sen ställer det i relation vad man får för kronorna här så ser man det lite på ett annat vis.

  Vi är väldigt nyfikna på vad som låg på tallriken till vinet?

  SvaraRadera
 4. Red scream: Det värsta är att "to do"-listan blir längre ju mer vin man provar!

  Vinsnobben: Varsågod!

  Mårtensson: Apropå "lindansare" - kanske är det så att fina viner får en att formulera sig i nästan ranelidska termer.
  På tallriken till detta vin låg en närmast generande enkel pastarätt. Vinet fick tala ostört!

  SvaraRadera