onsdag 4 april 2012

Veckans druva: Sangiovese

Sangiovese är en italiensk rödvinsdruva av hög kvalitet. Den är Italiens mest planterade druva och vanlig i centrala Italien och då särskilt i Toscana. Men även i Umbrien, Marche och Lazio odlas den.
Sangiovese har gamla anor. Eventuellt så kände etruskerna till druvan. År 2004 visade forskarna Vouillamoz och Grando att sangioveses föräldrar är den toscanska druvan ciliegiolo och den kampanska druvan calabrese montenuovo. Sangiovese är således halvtuskan och halvsyditalienare!
Vad kännetecknar då sangiovese? Druvan mognar långsamt och sent. Varma år får man alkoholrika viner som är väl läpade för lagring. Kalla år kan det bli problem med för höga halter av såväl syra som tannin. Körsbärs- och örtaromer är vanliga. Spännvidden är ganska stor med bittra körsbärskärnor som en ytterlighet och en mjukare plommonfruktighet med ekton som den andra ytterligheten. I så kallade supertuskanare blandas druvan med internationella druvsorter så som cabernet sauvignon. Tignanello är ett exempel på en sådan supertuskanare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar