söndag 13 maj 2012

Tre franska vinregioner

Våra goda vänner familjen J var bjudna på middag. De bor bara ett stenkast bort. Eller tre, kanske. Kast med liten boll var egentligen aldrig min grej i skolgymnastiken.
Eftersom de har barn i samma ålder som vi har så tenderar en kväll att försvinna i ett nafs - alla familjemedlemmar har så kul ihop och tiden går ju (som bekant) fort när man har kul.
Mer om själva middagen och maten i morgon. Idag ska det handla om vinprovningen där fru J imponerade med att på ett säkert sätt pricka in rätt vinregioner för de tre rödviner som serverades. Lena och herr J satt mest och gapade när fru J satte regionerna med en sådan självklarhet.
Förutsättningen var: Framför er har ni viner från Bordeaux, Bourgogne och Rhône. Några korta ord om varje region och därefter var det fritt fram att gissa. Vilket vin som var godast? Alla var godast under någon timme, för att sedan bli passerat av något av de andra vinerna.
Château de Parenchère 2007, Bordeaux, nr 82681, 99 kr
Denna merlotdominerade Bordeaux bjöd på kaffe, vinbär och lakrits. Inte helt lätt att skilja från Rhônevinet.
Bourgogne Pinot Noir Les Ursulines 2010, Bourgogne, nr 72689, 105 kr
Örtigt och stjälkigt med smak av avnilj och hallonläsk. Gott, men kanske att smakarna spretade lite åt olika håll. Lättast att särskilja på grund av den mer röda färgen.
Côtes-du-Rhône Domaine de la Janasse 2010, Rhône, nr 75859, 99 kr
Varmfruktig smak som nästan omfamnar en. Tätt och fylligt med något av gummi och peppar. Gott.

1 kommentar:

  1. Nej, kulstötning var roligare!
    Ja, det kändes fint att gissa rätt för en gångs skull. Fast den ljusare färgen på ett av vinerna var nog uppenbart för alla och sen var det ju liksom 50/50 kvar... Inte direkt som att pricka in precis rätt flaska utan några ledtrådar alls, som en viss bekant några bollkast bort lyckades med hos oss för en tid sedan...:-)
    Kram på er!/ fru J

    SvaraRadera