onsdag 9 maj 2012

Veckans druva: Marsanne

Marsanne är en vitvinsdruva som förmodligen har sitt ursprung i norra Rhônedalen i Frankrike. Den blandas ofta där med druvan roussanne. Särskilt i appellationerna St-Joseph, St-Péray, Crozes-Hermitage men även i Hermitage. Länge ansågs roussanne som den eleganta och marsanne som den mer klumpiga druvan. Ändå har marsanna delvis ersatt roussanne i vingårdarna, då den ger pålitligare skördar. Men marsanne har mer och mer visat att den inte är någon dålig druva.
Om vi håller oss kvar i Frankrike så kan man se att odlingar av druvan ökar i landets södra delar. Ofta som blanddruva tillsammans roussanne, viognier och rolle, men den dyker även upp i viner utan att blandas med andra druvor.
Övriga världen då? Ja, i Spanien odlas den och går under namnet marsana. I Kalifornien odlas den lite grann. Men kanske att det är i Australien som den mest gjort sig ett namn. Om vi går utanför Frankrike, vill säga.
Hur smakar viner på druvan? Ja, odlas den i allt för varmt klimat blir vinet slappt. I för kallt klimat karaktärslöst.
Druvorna måste uppnå full mognad innan de plockas. Har de gjort det får man alkoholstarka viner som tål lagring. Det unga vinet smakar citrus, persika och mineral och kan intas som pratvin. Ett moget marsannevin är tungt,, oljigt och får en nötig karaktär. Halm, honung, aprikos och jasmin kan det då ha smak av. Det mogna vinet gör sig bäst till kraftiga maträtter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar