onsdag 23 maj 2012

Veckans druva: Roussanne

Vitvinsdruva som tillsammans med marsanne, med vilken den ofta blandas, odlas i norra Rhônedalen. Norra Rhônedalen, med appellationer som Hermitage, Crozes-Hermitage och St-Joseph, förknippar man ju spontant med röda viner. Men det görs alltså även vita viner också.
Marsanne odlas mer än roussanne. Inte för att marsanne på något sätt anses bättre, utan för att roussanne ger ojämna skördar, är vindkänslig och mer mottaglig för vissa sjukdomar.
Roussanne har en stark något svårfångad smak. Päron, örter, te och en aromatisk ton. Blommig i ungdomen, nötig med stigande ålder (Som oss människor?). Omogen roussanne ger syrarika viner som inte tål längre lagring. Mogna druvor ger lägre syra men en lagringstålighet  som ibland kan mäta sig med röda viner från området.
I Châteauneuf-du-Pape i södra Rhônedalen är roussanne en av fyra tillåtna druvor i de vita vinerna. Roussanne odlas även i Provence och i Languedoc-Roussilon.
Utanför Frankrike då? Ja, den odlas i Toscana, Australien och Kalifornien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar