lördag 2 juni 2012

Kanelbullar formade som dinosauriefötter...till dinosauriekalas

 Nu ska vi ha fyra kalas inom loppet av tre helger, varför det kändes lämpligt att passa på att baka bullar till samtliga kalas vid ett och samma tillfälle. Arvid var på barnkalas men Sigrid och jag kämpade på med en rejäl mängd deg! Vi bakade vanilsnurror, goda bullen och så dinosauriebullar. Sigrid gjorde dessutom några intressanta klumpar med mycket socker på.
Vetebrödsdeg till kardemummabullar - grundrecept, 3 satser - 135 bullar
450 g smör
1,5 l mjölk
150 g jäst
1 tsk salt
5 dl socker
2 msk malen kardemumma
cirka 4 liter vetemjöl

Smält smöret och häll i mjölken och värm till 37 grader C. Lös upp jästen och rör ner tillsammans med socker och kardemumma.Blanda i cirka 3 l mjöl. Knåda ordenligt tills dess degen är alldeles glansig och smidig. Låt jäsa till dubbel storlek.
Arbeta samman degen med resterande delen av jästen och dela i tre delar.

Dinosauriebullar, 45 st
1/3 av degen
100 g smör
1 dl socker
3 tsk kanel
Pensling och garnering
1 ägg, uppvispat
pärlsocker
Kavla ut degen till en rektangulär form och bred på smöret (tjocklek cirka 0,5 cm). Strö kanel och socker över. Rulla samman degen och platta ut och dra ut litet på längden. Dela i 7 cm breda bitar. Skär två skåror med jämna mellanrum på ena sidan och nyp samman bullen från andra sidan - Dinosauriefoten står där. Lägg på en smörplåtspappersförsedd ugnsplåt. Låt jäsa i 30 minuter. Pensla med ägg och strö litet pärlsocker på varje bulle. Grädda i 10 minuter i cirka 250 grader C.

Vaniljsnurror, 45 st
1/3 av degen ovan
100 g smör
1 dl socker
3 msk vaniljsocker

Pensling och garnering
1 ägg
pärlsocker

Kavla ut degen till en rektangulär form (tjocklek cirka 0,5 cm). Bred ut smöret på degen och strö över socker jämnt över ytan.. Rulla samman degen och skär i cirka 1,5 cm breda bitar. Lägg dessa med ena snittytan i pappersformar på en plåt och låt jäsa. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i cirka 8 minuter i 250 grader C.

Goda Bullen, 45 st 
1/3 av degen
100 g smör 1 dl smör
3 msk vanilj
Pensling och garnering
1 ägg
pärlsocker
Kavla degen i en rektangulär form. Bred ut smöret och strö över sockret jämnt. Lägg ena halvan över den anra halvan så att en smalare rektangulär form bildas, med fyllningen täckt av deg både ovan och nedan. Skär i centimetertjocka strängar. Vira degen runt tre fingrar och lägg sista varvet tvärs över de övriga. Lägg i pappersform och låt jäsa. Pensla med ägg, strö på pärlsocker och grädda i 10 minuter i 250 grader C.
Deg är gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar