lördag 30 juni 2012

Meze; falafel, lammfärsbiffar, tzaziki, hummus och en bulgurrätt

"Meze, många smårätter som serveras ungefär som ett svenskt smörgåsbord eller tapas och som oftast förekommer som förrätt.", hittar man om man googlar på meze. Nå vi ville prova på några, för oss ovanligare smaker. Meze och meze, det blev nog en del från det grekiska köket då vi höll på som bäst.

Hummus

500 g kikärtor, som har legat i vatten över natten och sedan kokats i 1,5-2 h i nytt vatten. 1,5 dl sesamtahini 1/2 dl rapsolja 4 pressade vitlöksklyftor 1/2 tsk mald spiskummin saften av 1-2 citroner 1/2 tsk salt 1 krm svartpeppar.
Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Mixa alla ingredienser till en röra.

Tzatziki

1/2 gurka 1/2 tsk salt 2 dl 3%ig yoghurt 1 pressad vitlöksklyfta 1/2 krm svartpeppar
Riv gurkan grovt och lägg den på dubbelvikt hushållspapper. Strö salt på gurkan och låt den ligga ca 15 min. Pressa ur saften och blanda gurkan med yoghurt, vitlök och peppar.

Falafel

500 g kikärtor, som har legat i vatten över natten, 4 salladslökar, finhackade 3 pressade vitlöksklyftor 1 tsk mald spiskummin 1/2 tsk salt 1 dl hackad bladpersilja 1 tsk stött koriander 2 msk majsstärkelse olja till fritering.
Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Skala och hacka löken. Mixa kikärter, lök, vitlök, spiskummin, salt, persilja, koriander, majsstärkelse och rapsolja. Forma smeten till platta bullar. Fritera dem på medelvärme i rapsolja i en stekpanna ca 2 min på varje sida.

Lammfärsbiffar

400 g lammfärs 1 gul lök 1 ägg 1/2 dl mjölk 2 msk hackad bladpersilja 1 tsk spiskummin 1/2 tsk salt 1 krm svartpeppar 1 msk smör
Skala och finhacka löken. Blanda färsen väl med lök, ägg, mjölk och kryddor. Forma till avlånga köttbullar. Bryn dem runtom i smör i en stekpanna. Sänk värmen och efterstek ca 5 min.

Bulgur med avokado och paprika

6 dl grönsaksbuljong, 2 avokado, skalade och tärnade 1 röd paprika, tärnad 1 grön paprika, tärnad 1 gul paprika tärnad 1 dl olja 1/2 pressad vitlöksklyfta 1 krm salt 3 krm cayennepeppar 1/2 krm svartpeppar Koka bulgur i buljongen. Blanda bulgur, olja, avokado och paprika. Smaksätt med vitlök, salt och peppar. Rör om.

2 kommentarer:

  1. Jag älskar meze och libanesisk mat!
    Sv: stevia strö är en slags sötning. Perfekt substitut till det vanliga sockret - utan att påverka blodsockret.

    http://bakasockerfritt.blogg.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken tur att jag frågade om stevia - trodde att "strö som strö"...ströbröd. Stort tack!
      //Lena

      Radera