onsdag 13 juni 2012

Veckans druva: Corvina

Corvina, eller corvina veronese, är den dominerande rödvinsdruvan i Valpolicella och Bardolino öster om Gardasjön i norra Italien. Den är även ansedd som den bästa av rödvinsdruvorna i detta område.
Viner på druvan blir fruktiga med en typisk körsbärsbitter ton. Färg och tannin har corvina mindre av, men när det gäller arom och syra har den mer att säga till om.
Ett tag trodde man att avsaknad av kropp var en av corvinas egenskaper. Men med tiden har det visat sig att så inte är fallet. Minskat skördeuttag ger corvinaviner med mer kropp.
Bäst till sin rätt kommer nog ändå corvinadruvorna när de torkas för att användas till amarone- och reciotoviner. De små corvinadruvorna med sina tjocka skal klarar galant att hålla rötan borta under torkningen.
När man tittar på utbudet av dyrare rödviner på systembolaget inser man att svenskarnas kärlek till amarone består. Och visst är amarone underbart gott! Men ibland kan jag önska att andra italienska rödvinsområden skulle synas mer...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar