torsdag 26 juli 2012

Röding och chenin blanc

Vi har under sommaren försökt dra ner på köttet till förmån för fisk. Att röding skulle bli en barnfavorit kunde vi inte ana. Men oförutsägbarheten i vad barn tycker om och inte tycker om i matväg är i sig nästan - förutsägbar! Nåja, mycket verkar bero på dagsformen. Arvid har alltid varit bra på att prova nya rätter och Sigrid har nu under sommaren blivit mindre skeptisk till nya rätter hon med.
Eftersom det var fredag unnade vi oss efterrätt och dessutom vuxengodis i form av vitt vin från Sydafrika.
The Bernard Series Old Vine Chenin Blanc 2010, Bellingham, Sydafrika, nr 75654, 149 kr.
Frisk och tydlig syra inbakad i tropiska frukter kryddad med vaniljtoner från ekfaten. Ett matvänligt och användbart vin som vi gärna köper igen. Gott, med andra ord!
Ugnsbakad röding med löjromssås och gurka
Fisken:
1,2 kg rödingfiléer
2 tsk salt
4 msk smör
Sätt ugnen på 150 grader. Placera fisken på ett ugnssäkert fat. Salta och bred över smöret. Tillaga i ugnen i 30 minuter.
Såsen:
4 dl vispgrädde
1 dl vitt matlagningsvin
0,5 fiskbuljongtärning
0,5 tsk salt
1 krm cayennepeppar
2 tsk Maizena majsstärkelse
100 g löjrom
Blanda ihop grädde, vin och buljongtärning i en kastrull. Låt koka i 3 minuter. Smaka av med salt och peppar. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och vispa ner i såsen. Låt koka i ytterligare 2 minuter.

2 kommentarer:

  1. Visst är Bernard Series Old Vine Chenin grym! Har du provat basket press syrah också? Den tycker jag är supervass!

    SvaraRadera
  2. Nej, den har jag inte provat. Men tack för tipset! Finns den på Systemet? Jag kollar!

    Hälsningar
    Anders

    SvaraRadera