tisdag 17 juli 2012

Tre italienska rödviner

Vi bjöd hem en grannfamilj på vinprovning en kväll när det var lite uppehåll i regnandet. (Nej, jag tänker inte klaga på allt regn denna sommar. Jag tycker att det har varit ganska skönt.)
Vi provade tre italienska rödviner gjorda på tre olika druvor, nämligen; nebbiolo, sangiovese och primitivo. Det var inte lätt att skilja dem åt!
Ca Maggiore Langhe Rosso 2009, Langhe, Italien, nr 73096, 99 kr.
Gjort på den sturska och tuffa druvan nebbiolo. Körsbär, choklad och en tydlig strävhet som märks framför allt i eftersmaken. Fin balans, matkrävande och kvällens godaste vin.
Monrosso 2008, Chianti, Italien, nr 71655, 99 kr.
Gjort på chiantidruvan sangiovese. Körsbär, kryddor och lite ek. Strävheten här är mer direkt, men inte lika uttalad som hos nebbiolovinet ovan. Gott, men inte så mycket mer.
Passitivo Primitivo 2010, Apulien, Italien, nr 3300, 89 kr.
Gjort på den syditalienska druvan primitivo. Koncentrerat, smakrikt men inte särskilt strävt. Björnbär, choklad och eldighet från den höga alkoholhalten. Gick att dricka, men det var inget vin som riktigt berörde på något sätt.
Barnen hade en egen liten juiceprovning. Är det äpple eller päron, månne?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar