onsdag 22 augusti 2012

Veckans druva: Cabernet sauvignon

Efter merlot världens mest planterade rödvinsdruva. Sin bas har druvan i Bordeaux där den blandas med farmför allt merlot och cabernet franc, men även med malbec och petit verdot. Men från Bordeaux har den spridit sig över hela vinvärlden. Ofta dyker den upp i blandningar men nästan lika ofta på egen hand.
Cabernet sauvignon smakar cabernet sauvignon, oavsett var den odlas. Det är klart att det går att hitta skillnader, men ett strävt vin med smak av svarta vinbär och ceder är ofta gjort på cabernet sauvignon. Det är även något med hur vinet känns i munnen som gör att det känner att det här måste vara ett vin gjort på cabernet sauvignon.
Druvan mognar sent och det kan bidra till att den gärna blandas med andra druvor. I Bordeaux hinner den inte mogna ordentligt som den ska alla år. Då kan den tidigare mognande merlot kompensera.
Druvan lämpar sig väl för lagring och trivs tillsammans med ek.
År 1997 visade Bowers och Meredith vid Davis universitet i Kalifornien att druvans föräldrar är den röda cabernet franc och den vita sauvignon blanc. Korsningen tros ha skett spontant och tittar man på namnen ser man ju att cabernet sauvignon har en del av varje förälder.
Hur cabernet sauvignon smakar i olika länder är något vi har tänkt utforska under den närmaste framtiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar