onsdag 15 augusti 2012

Veckans druva: Nebbiolo

Rödvinsdruva som odlas i Piemonte i norra Italien. Där dyker druvan upp i vinerna barolo och barbaresco. Dessa goda viner insprerar vinmakare världen över att göra försök med att odla nebbiolo. Mer om det senare och nu tillbaka till Piemonte.  Druvans namn finns nämnt i skrifter från 1200-talet, så den har sedan lång tid tillbaka varit en uppskattad druva. Nebbiolo härstammar ur "nebbia", som betyder dimma. Och dimmigt är det ofta i Piemonte i oktober då druvorna plockas.
Nebbiolodruvan ställer krav på jordmån och läge. Sydsluttningar är bra så att den verkligen hinner mogna innan den ska plockas.
Viner på nebbiolo uppvisar smaker och dofter som rosor, violer och tjära. Vinerna har gott om tanniner och syra. Lite för mycket tycker vissa, men dagens viner är betydligt mer lättillgängliga än de var tidigare. Nu är det ju fullt möjligt att dricka barolo och barbaresco i deras ungdom. Mat till är ett måste och gärna då kraftiga kötträtter. Gärna i samspel med svamp.
Hur var det då i övriga världen? Ja, ofta uppnås inte samma resultat som i Piemonte men i Oregon och staten Washington i USA och i Victoria i Australien kan det möjligtvis bli något bra med tiden.
Prova gärna barola och barbaresco! De har inte slagit igenom på samma sätt som amarone (också från Norditalien) i Sverige och kan därför vara mer prisvärda än vad amarone är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar