tisdag 7 augusti 2012

Vin från Österrike

Fredagkväll. På menyn står vår favoritsmörgåstårta. Eftersom det är fredag har vi för avsikt att dela på en flaska vin. Smörgåstårta med lax, räkor och ägg. Det leder tankarna till riesling, sauvignon blanc eller chardonnay med markerad syra, såsom i Chablis. Men det finns även andra alternativ. Österrikes stolthet grüner veltliner, till exempel. Viner på den druvan lever också på sin friskhet och pigga syra.
Domäne Wachau Grüner Veltliner Smaragd Terrassen 2010, nr 75065, 149 kr.
Någon har beskrivit viner gjorda på grüner veltliner med orden "grapefrukt och vitpeppar" och det stämmer bra på det här vinet. Lena, som inte gillar för billiga viner på denna druva, tyckte att det var riktigt gott och att det uppvisade en tilltalande blommighet som enklare grüner veltlinerviner saknar.
Rundare karaktär än sauvignon blancviner och något lägre syra än rieslingviner, om jag ska ge mig på en generalisering.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar