lördag 11 augusti 2012

Vitvinsprovning hos svärfar

Även om vi bor ganska lantligt själva så innebär besöken hos svärfar i Roslagen något av känslan av att komma ut på landet på riktigt. Han har en stor tomt med sjöutsikt och tar man sig en springtur på morgonen passerar man bondgårdar med kor och annat som hör lantlig miljö till.
Arvid och Sigrid tycker att vinden är spännande! Där finns en massa leksaker som Lena och moster E hade som små.
Andra kvällen hade svärfar ordnat en vitvinsprovning. Inramningen var den samma och det räcker inte med att gissa rätt på land och druva. Nej, pris och hur druvorna skördades ska också avhandlas. Allt poängsätts. Den här kvällen hade svärfar en joker i rockärmen.
Chablis Le Beaunois Labouré-Roi 2011, Bourgogne, Frankrike, nr 5637, 129 kr.
Chablisviner tycker jag ofta är för högt prissatta och den här producenten har långt ifrån imponerat tidigare. Men det här smakar ju bra! Frisk äppelsmak med uppfräschande citron.
Pouilly Fumé Les Chailloux Silex 2010, Loire, Frankrike, nr 93005, 149 kr.
Sauvignon blanc! Det kände både Lena och jag direkt! Av någon anledning placerade vi dock vinet i Nya Zeeland. Jaså, Frankrike? Ja, då måste det vara från Loiredalen. Mycket gott med den druvtypiska krusbärssmaken. Men även grape och lite annat rymdes i glaset.
Särskilt Lena (men även jag) är riktigt förtjust i sauvignon blanc och har laddat upp med två flaskor i vårt vinskåp.
Natureo Free Muscat 2011, Torres, Spanien, nr 1912, 49 kr. Alkoholfritt vin.
Vad är det här? Är det sött vin? Eller saft? Cider, gissade någon. Lustigt vin?! Svärfar fnissade förtjust när vi gissade. Aha, alkoholfritt! Spännande.
Kul att prova men inte smakar det som vanligt vin. Alkoholen betyder mycket som smakbärare, det märker man här. Att det är gjort av min favoritproducent Torres höjer betyget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar