tisdag 11 september 2012

Cabernet sauvignon från fem olika världsdelar

Nu när vi skulle vara sju vuxna på vår 70-talsfest gälllde det att passa på att välja ett lämpligt vintema. Är man så många kan man ju passa på att prova flera viner samtidigt. Det gäller att ta tillvara på sådana tillfällen. Efter lite funderande och diskuterande kom Lena och jag fram till att vi skulle prova viner på druvan cabernet sauvignon från fem olika världsdelar. Här kommer de fem vinerna med några kommentarer om varje:
Fortant Cabernet Sauvignon 2006, Frankrike, nr 72141, 99 kr.
Ett intetsägande och anonymt vin. Inte mycket av cabernetkaraktär överhuvudtaget. Herr E placerade vinet i Europa, övriga hamnade i fel världsdelar. Om vi ska köpa det igen? Nej, det känns inte nödvändigt.
Palandri Estate Cabernet Sauvignon 2007, Australien, nr 70234, 115 kr.
När det här vinet hamnade i gästernas munnar resulterade det i leenden och kommentarer i stil med "Det här var något helt annat!". Här fanns en tydlig cabernetkaraktär (svarta vinbär och cederträ). Kvällens godaste vin, enligt flertalet av de närvarande. Om någon placerade vinet i rätt världsdel? Nej, faktiskt inte. Vinet kändes inte som ett urtypiskt aussievin.
Bergsig Cabernet Sauvignon 2009, Sydafrika, nr 70318, 99 kr.
Lena och de fem gästerna hade nu övergått till att rösta i grupp. Gruppen placerade vinet helt korrekt i Sydafrika. Det var rökigheten som ledde dem rätt. Gott, även det här vinet. Cabernetkaraktären fanns där.
Parducci Cabernet Sauvignon 2006, USA, nr 75889, 104 kr.
Med vind i seglen placerade gruppen utan problem detta vin i Nordamerika. Lättgillat på nordamerikanskt vis. Kanske på bekostnad av personlighet?
Chakana Reserve Cabernet Sauvignon 2006, Argentina, nr 72141, 99 kr.
En världsdel kvar! Fast det passar ju bra. I takt med att vin intas blir gissningarna lättare och lättare.
Tillsammans med det australiska och sydafrikanska vinet kvällens topptrio, enligt mig. Här någonstans började även volymen på 70-talsmusiken att öka....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar