söndag 2 september 2012

Tre rätters med fransk löksoppa, oxfilé med kantarellasagne och tårta

Innan den fantastiska trerättersmiddagen tog vid under Anders födelsedag (frukosten beskrev jag igårdagens inlägg) hade vi en riktigt mysig familjedag.
Först spelade vi Arvids egna konstruerade spel, med tydliga influenser från Fia med knuff. Sigrid vann men Arvid var lika glad för det - hans spelkonstruktion hade visat sig fungera!
Sedan var det dags för en cykeltur.
Vi har haft för vana att cykla till en löparbana några dagar per vecka under denna sommar. Sedan försöker vi alla springa några varv. Ibland tävlar vi, men nu på slutet har vi haft mer individuella mål uppsatta, som var och en bestämmer själv. Sigrid är väl den enda som hela tiden uppnått sina mål, mest kanske för att hennes mål har varit mest rimliga 1-3 varv (på en 400 meters bana). Övriga familjemedlemmars självbild har måhända varit aningen skevare än Sigrids.
Så sakteliga gick dagen över till kväll och det var dags...

Gratinerad Fransk löksoppa

6 gula lökar, skivade 4 vitlöksklyftor, finhackat 3 msk olja 2 msk vetemjöl 2 buljongtärningar, grönsak eller höns 1 liter vatten 2 lagerblad 2 krm timjan 1 dl vitt vin salt, svartpeppar efter smak Tillbehör: 4 skivor vitt bröd, gärna dagsgammalt och tärnat 2 dl riven västerbottenost Fräs löksorterna i oljan i 20 minuter. Strö över mjölet och de smulade buljongtärningarna. Tillsätt vattnet och övriga ingredienser. Låt småkoka i minst 45 minuter. Smaka av. Fördela soppan i fyra ugnssäkra portionsskålar. Strö bröd och ost över soppan. Gratinera i cirka 5-7 minuter i 250 graders ugnsvärme tills osten blivit gyllenbrun.
Det är farfar som har plockat svampen. Han plockade flera liter ifjol och lade ut dem för att torka på tidningspapper, för att sedan fylla upp glasburkar med dem. Otroligt gott. 
Kantarellasagne
  • 250 g lasagneplattor
  • 150 g kantareller
  • 50 g smör
  • 4 charlottenlökar
  • 2 msk mjöl
  • 50 g Guldbrandtsdalens mesost
  • 1 l matlagningsgrädde
  • 1 hönsbuljongtärning
  • salt och peppar
  • 2 dl riven ost blandas med
  • 100 g malda valnötter
Stek charlottenlöken i smöret, tillsätt svampen och stek tills all vätska stekts bort. Pudra över mjölet och rör ordentligt. Häll i grädde, mesost, buljongtärning, salt och peppar och låt koka upp under omrörning. Variera 1 varv lasagneplattor med svampsåsen varannat varv tills ingredienserna har tagit slut. Avsluta med ett lager av ost- och valnötsblandningen. Grädda i ugnen under ca 1 timme (eller tills vätskan dragit in i lasagneplattorna) i 175 grader C.

Servera med ugnsbakad oxfilé. Som togs ur ugnen vid innertemperatur 61 grader C.
Efterrätten intogs på altanen. anders och jag föredrog att sitta och smutta på vinet istället.
Sedan var det dansgolvet som hägrade för familjens yngre medlemmar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar