onsdag 5 september 2012

Veckans druva: Syrah/Shiraz

En riktigt populär rödvinsdruva - oavsett om den kallas för syrah eller shiraz. Men varför två olika namn? Och hur är det med druvans ursprung, egentligen?
En populär teori är att druvan härstammar från staden Shiraz i Persien, för att därifrån ha tagit sig till Europa. En annan teori teori går ut på att druvan kommer från Sicilien.
Men med hjälp av DNA-analys visade man 1998 att druvans föräldrar är de båda sydfranska druvorna dureza och mondeuse blanche. Innebär det att övriga teorier är glömda? Nej, tyvärr inte! Särskilt historien om persiskt ursprung är allt för frestande att dra för att den ska ha försvunnit helt.
OK, franskt ursprung har det alltså visat sig. Innebär det att franska viner på druvan är godast? Ja, personligen tycker jag det. Syrahvinerna från norra Rhônedalen med sina drag av björnbär, peppar och gummi och mer strikta framtoning tycker jag som regel bättre om än de australiska shirazvinerna som uppvisar mer sötfruktiga, chokladaktiga toner med mindre av strävhet. Varför nämner jag bara dessa två länder? Jo, på något sätt har dessa blivit de två huvudlinjerna vad det gäller syrah/shiraz. Provar man viner från andra länder kan namnvalet ge en fingervisning om hur producenten velat ha sitt vin. Syrah om producenten sneglat åt Frankrike till, shiraz och det är Australien som har hägrat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar